fakta.ba

SDA: Presude međunarodnih sudova su opomena aktuelnim političkim faktorima

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se nakon pravosnažne presude koju…

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se nakon pravosnažne presude koju je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove UN-a izrekao nekadašnjem načelniku Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovici Stanišiću i bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije SDB-a Franku Simatoviću.

Kako su naveli, posebno značajnim smatraju što je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću utvrđeno da su bili dijelom udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) na čijem je čelu bio predsjednik Srbije Slobodan Milošević, “čiji je cilj bio da ubistvima, deportacijama i progonom, dio teritorije Bosne i Hercegovine bude etnički očišćen od nesrpskog stanovništva”.

“Ova, kao i ranija presuda u predmetu ‘Jadranko Prlić i ostali’, kojom je utvrđeno postojanje UZP-a na čelu sa predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, čiji je cilj bio etnički čista teritorija tzv. “Herceg-Bosne”, zauvijek će ostati zapisane u historiji kao presude kojima sud Ujedinjenih nacija definira karakter rata u BiH i potvrđuje da se radilo o dvostrukoj agresiji.

Značajnim smatramo i to što su čelnici srbijanskog SDB-a, uz zločine u Bosanskom Šamcu, proglašeni krivim i za zločine počinjene 1992. godine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju i Sanskom Mostu te za zločine počinjene 1995. u Trnovu i Sanskom Mostu. S obzirom na obim počinjenih ratnih zločina, smatramo da je kazna od po 15 godina preblaga i da predstavlja samo djelimičnu satisfakciju porodicama žrtava”, navodi SDA.

Dodali su da su presude međunarodnih sudova i kazne počiniocima zločina opomena nedobranamjernim aktuelnim političkim faktorima u susjedstvu i Bosni i Hercegovini, ali i svim budućim generacijama.

Presude UN-ovih sudova, priznavanje istine i utvrđenih činjenica, trebalo bi da budu i osnova na kojoj će se graditi budući odnosi u Bosni i Hercegovini, ali i odnosi sa državama u okruženju, zaključili su u SDA.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba