fakta.ba

Sedin Salić iz Antakije: Prenošenje spašene djevojčice od ruke do ruke izgledao je kao obrnuti proces dženaze, ponovno rađanje

Novinar Media centra Islamske zajednice u BiH i portala Preporod.info…

Novinar Media centra Islamske zajednice u BiH i portala Preporod.info Sedin Salić već nekoliko dana boravi u zemljotresom pogođenim područjima na jugu Turske, u gradu Antakija u pokrajini Hataj, gdje prati spasilačke akcije koje na ovom području provode pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) Federacije BiH.

Sinoć je svjedočio akciji spašavanja jedne starije ženske osobe i djevojčice od oko desetak godina, a danas je o tome govorio u Jutarnjem programu Radija BIR.

– Jako je teško ostati hladan i smiren u ovakvim okolnostima. Ovo sinoć je bio najemotivniji detalj kojem smo do sada prisustvovali – kazao je Salić.

Ističe kako je njegov zadatak bio da snima tok spasilačke akcije, ali da jednostavno nije mogao pristati da samo to bude u prvom planu.

– U koloni na ruševinama je bilo praznih mjesta i kada su povikali da treba još ljudi, bez ikakve namjere da pripisujem sebi ikakve zasluge, ostavio sam kameru i otišao pomoći da se s ruševina spusti ta djevojčica. Ona ima otprilike desetak godina po mojoj procjeni, ali trenutak prenošenja od ruke do ruke izgledao je kao obrnuti proces dženaze, ponovno rađanje. Ta osoba, ta malehna duša, iskopana je iz ruševina kao iz mezara. Izašla je s osmjehom na licu i taj osmijeh je nagrada za sav trud i sve ono što ljudi ovdje rade – kazao je Salić.

Spasavanje Antakija.jpg - Sedin Salić: Momenat prenošenja spašene djevojčice od ruke do ruke izgledao je kao obrnuti proces dženaze, ponovno rađanje
Foto: Sinoćnja akcija spašavanja

Dodao je da su spasioci iz naše zemlje koji borave na ovom području dobro, bez povreda, te da posjeduju potrebnu logističku podršku. Svi su smješteni u šatorskom kampu kod Stadiona Hataj.

– Unatoč značajnom iskustvu kojeg imaju naši spasioci, koji su učestvovali u brojnim akcijama, kako u našoj tako i drugim zemljama, iako su psihološki naviknuti na razna tragična stanja, oni tvrde kako ovako nešto do sada nisu doživjeli. To samo svjedoči o razmjerama katastrofe koja je pogodila ovo područje – kazao je Salić.

Ovom prilikom je demantovao tvrdnje u nekim medijima da na terenu postoje određeni sukobi, te istakao vrlo razvijen sistem potrage kojeg međunarodni timovi realiziraju u saradnji sa turskim Uredom za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD).

– Odmah nakon sabaha preuzimaju se koordinate lokacija koje onda pretražuju ekipe sa psima (K9 timovi). Kada pas osjeti miris, vodič obilježi lokaciju i tada dolaze ekipe za otklanjanje ruševina i, na kraju, i ekipa za izvlačenje povrijeđenih koje nakon izvlačenja predaju medicinskim timovima – pojasnio je Salić.

U porušenim područjima trenutno boravi vrlo mali broj stanovništva koji je konvojima izmješten u druge dijelove Turske. Za one koji su tu, na raspolaganju su im znatne količine humanitarne pomoći u vodi, hrani, voću i ostalim potrepštinama dostupni na više lokacija u gradu.

(Izvor: Preporod)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba