fakta.ba

Senat UNSA oduzeo Sebiji Izetbegović zvanje redovne profesorice

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je na redovnoj sjednici,…

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) danas je na redovnoj sjednici, između ostalog, razmatrao i akademski status Sebije Izetbegović, redovne profesorice Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija UNSA i donio odluke kojima su stavljene van snage dvije odluke iz 2014. godine, kojima je Izetbegović bila izabrana u zvanje redovne profesorice u sklopu spomenute dvije organizacione jedinice UNSA.  

Kako je nakon sjednice Senata saopćio rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrielj, radi se o odluci od 29. januara 2014. godine kojom je Izetbegović na Medicinskom fakultetu dobila zvanje redovne profesorice ‘Ginekologije i akušerstva’ i odluci od 7. maja 2014. godine, kojom je zvanje redovne profesorice dobila na Fakultetu zdravstvenih studija na predmetima – ‘Zdravstvena njega reproduktivnog zdravlja i porodiljstvo’ i ‘Zdravstvena njega žena’.   

Po njegovim riječima, za stavljanju van snage spomenute dvije odluke glasalo je 30 članova Senata, a osam je bilo suzdržanih, dok su četiri člana Senata glasala protiv.

Škrielj je u tom kontekstu podsjetio na raniju odluku Senata kojom je Sebiji Izetbegović poništeno akademsko zvanje magistra medicinskih nauka.

– Senat UNSA je na 34. vanrednoj sjednici, 6. marta donio odluku kojom je usvojio izvještaj devetočlane Komisije, prihvatio Izvještaj o dokumentaciji prikupljenoj u vezi s postdiplomskim studijem prof. Sebije Izetbegović, te zadužio rektora UNSA da donese rješenje kojim će se brisati upis u Matičnu knjigu magistranata Medicinskog fakulteta i to upis pod rednim brojem 437. na ime Izetbegović dr. Sebija – naveo je Škrielj.

Dodao je kako je ta odluka provedena, te da je rješenje u vezi s tim potpisao 9. marta, nakon čega je upućeno za objavljivanje u Službenim novinama.

Škrielj je nadalje naveo kako su “današnje odluke o stavljanju van snage odluka o izboru Izetbegović u zvanje redovne profesorice normalan slijed i obaveza UNSA da taj proces dovede do kraja”.

Referirajući se na potonje odluke Senata UNSA, naveo je kako se, zapravo, radi o nastavku postupanja UNSA u ovom slučaju, podsjećajući kako su te odluke današnjim danom stupile na snagu, te da će biti dostavljene zainteresiranim stranama.

Budući da je Senat UNSA nadležan da odlučuje o akademskim pitanjima u vezi izbora u akademska zvanja i drugim stručnim pitanjima, odluke su konačne, a, u skladu s utvrđenom procedurom, protiv spomenutih odluka mogu se pokrenuti parnični postupci pred nadležnim sudom u Sarajevu u roku od 30 dana od dana njihovog prijema.

(FENA) 

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba