fakta.ba

Softić: Predstavnici međunarodne zajednice Čovića zovu Mister optimista

Delegat SDA u Domu naroda PS Bosne i Hercegovine rekao…

Delegat SDA u Domu naroda PS Bosne i Hercegovine rekao je danas da je besmisleno i morbidno da jedan kanton u Federaciji BiH odlučuje o formiranju Vlade FBiH, te da je SDA ponudila novoj parlamentarnoj većini rješenje krize promjenom Ustava FBiH, ali da nisu prihvatili.

“Vi se sjećate da je već u decembru gospodin Čović, koga međunarodni predstavnici u šali zovu ‘mister optimista’, najavljivao formiranje Vlade Federacije. Pa su onda bili rokovi od 15 dana, pa onda od 30 dana”, rekao je Softić.

Dodao je da već šest mjeseci od Opštih izbora nije formirana Vlada FBiH, a da se još uvijek govori o rokovima. Istakao je da ne zna da li će se do 5. aprila formirati Vlada FBiH i da ne zna kako će Schmidt reagovati u trenutnoj situaciji.

“Ali mi smo se jučer potrudili da toj novoj parlamentarnoj većini, koja nesporno postoji, koja je potpisala neku vrstu sporazuma, mi smo se potrudili da ponudimo izlaz iz ove situacije da gospodin Schmidt ne reaguje. Mi smo dali javno obećanje da će SDA podržati izmjene Ustava koje će voditi ka tome da parlamentarna većina može formirati vlast i da se te ingerencije koje rukovodstvo FBiH po Washingtonskom sporazumu ima, a koje su ugrađene u Ustav FBiH, oduzmu i prenesu na Parlament”, rekao je Softić.

Istakao je da je to najpoštenije i da je to izlaz iz trenutne političke situacije.

“U tom smislu SDA je potpuno relaksirana i bit će opozicija. Međutim, oni naravno prizivaju intervenciju visokog predstavnika koji je već nanio štetu FBiH svojim odlukama. Ono što se čuje ovih dana, što je u medije procurilo, da visoki predstavnik interveniše, to je i besmisleno i morbidno da kantoni odlučuju o cijeloj Federaciji ili da Federacija bude taoc jednog kantona”, rekao je Softić.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba