fakta.ba

Špago: Slabi učinci novog saziva Vijeća ministara BiH u proteklih 100 dana

Šef kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne…

Šef kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago kazao je na pres-konferenciji da aktuelno Vijeće ministara BiH nije izvršilo nijedan programski zadatak u proteklih 100 dana mandata, ali je uprkos tome, sadašnja vladajuća većina omogućila enorman rast plata ministrima za više od 600 KM.

Kako je ocijenio, povećanje plata je jedini učinak aktuelnog saziva koji dosad nije izvršio ni obavezu o održavanju bar jedne redovne sjednice sedmično.

Iako je predviđeno utvrđivanje 61 zakona, u prvih 100 dana Vijeća su utvrđena samo dva, a ništa nije bilo od predloženih izmjena i dopuna Zakona o Oružanim snagama BiH o pojednostavljivanju procedure prijema oko 1.000 potrebnih mladih vojnika. Državnim ovogodišnjem budžetom nije predviđeno ni dovoljno novca za modernizaciju opreme vojnicima.

U parlamentarnu proceduru, naveo je, također nije upućen nijedan zakon koji se odnosi na 14 evropskih prioriteta za pridruživanje BiH Evropskoj uniji.

Špago je kazao i da u aktulenom sazivu Vijeća ministara nije ispoštovana ni obaveza o jednakoj zastupljenosti konstitutivnih naroda BiH. Od ukupno 20 pozicija, Bošnjaci imaju pet. To je procentualno njihov najmanji udio u Vijeću ministara ikad, dok su u proteklom sazivu imali sedam pozicija, više od trećine, dodao je.

U pogledu imenovanja, smatra da je Trojka za kratko vrijeme isporučila Savezu nezavisnih socijaldemokrata kontrolu nad sigurnosnim sektorom u BiH.

Na pres-konferenciji, održanoj povodom prvih 100 dana novog mandata Vijeća ministara BiH, osim Špage se obratio i član ovog Kluba Amor Mašović, rekavši da su bez utemeljenja hvalospjevi o uspješnosti aktuelnog saziva Vijeća ministara, tvrdnje da je Bosna i Hercegovina vraćena u fokus promjenom slike o njoj u međunarodnim okvirima.

Jedini “rezultat“ novog saziva koji Mašović vidi u tom smislu je promjena stavova pojedinih međunarodnih zvaničnika u smislu da postoji strah o radikalizaciji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kao i izjednačavaju vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića sa razarateljima BiH.

Safet Kešo, također član, govorio je o aktuelnoj temi južne i istočne gasne interkonekcije Bosne i Hercegovine te zaključio da je bez donošenja državnog zakona o gasu, nemoguć ijedan od ovih projekata.

Protekli saziv Vlade FBiH, dodaje Kešo, utvrdio je 2021., upravo zbog nedostatka državnog zakona, leg specialis, zakon o južnoj interkonekciji, želeći da ubrza ovaj projekt, ali je zaustavljen u Doma naroda gdje je Klub Hrvata podnio amandman da, kako je rekao, kompanija BH Gas bude eliminisana iz projekta te uvedeno novo preduzeće koje bi bilo formirano u Mostaru.

Lider SNSD-a Milorad Dodik vješto koristi temu nove istočne interkonekcije koja, po Kešinom mišljenju, nije nužna Bosni i Hercegovini. Njenim stavljanjem na dnevni red, SNSD i Dodik uslovljavaju i ‘prolazak’ južne konekcije, naveo je također Kešo apostrofirajući da navedene dvije interkonekcije nisu u istoj ravni zašto je potreban državni zakon o gasu prije a ne poslije realizacije sličnih projekata.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba