fakta.ba

Speleolozi upozorili na značaj zaštite podzemnih voda – okrugli stol

U sklopu projekta "Primjena specifičnih vještina speleologije u zaštiti okoliša…

U sklopu projekta “Primjena specifičnih vještina speleologije u zaštiti okoliša na području Hercegovine”, u organizaciji Speleološkog društva ”Herceg” i Speleološkog društvo ”Zelena brda” iz Trebinja, održana je tribina o zaštiti krškog ekosustava i podzemnih voda.

Po riječima predsjednika Speleološkog društva ”Herceg” Mostar Ivana Marića, glavni cilj projekata je skrenuti pozornost javnosti na utjecaj otpada u speleološkim objektima na vodu koju svi pijemo.

– Mi trenutno radimo na platou iznad Mostara, Raškoj gori, Gorancima i Bogodolu, koji su prepuni jama. Nažalost, primijetili smo u njima da ima velikih količina smeća i onda smo došli na ideju da uradimo jedan ovakav projekt s obzirom da znamo da su ispod nas podzemne vode i da bi moglo doći do nekih loših utjecaja na vodu koju pijemo – kazao je Marić.

Bojan Šunjić iz Speleološkog društva ”Herceg” dodao je kako hercegovački kraški predjeli nemaju puno tekućih voda, već se uglavnom radi o podzemnim vodama koje kraški predio čisti, skuplja i na kraju izbacuju najčešće u velika vrela u podnožjima planina.

– Okolica Mostara i praktično cijela Hercegovina koristi pitku vodu iz velikih vrela u koja voda dolazi kroz te kraške šupljine. Ako su zagađene špilje naravno da zagađenje dolazi do izvorišta pitkih voda – upozorio je Šunjić.

U okviru projekta, dodao je, planirano je istraživanje jama te klasificiranje koje jame su zagađene i kojim otpadom.

– Planirano je i čišćenje jama te ono što je najvažnije, prevencija koja će se provoditi kroz predavanje u školama o zaštiti voda, kroz javne tribine i kroz izradu posebnog dokumentarnog video materijala kojim ćemo upozoriti stanovništvo Hercegovine koliki je značaj očuvanje podzemnih objekata i najvećeg blaga: pitke vode – istaknuo je Šunjić.

Aktivnosti koje provode Speleološko društvo ”Herceg” i Speleološkog društvo ”Zelena brda”, dio su šireg projekta “Jačanje Zelene mreže u BiH” koji uz financijsku podršku Veleposlanstva Republike Italije u BiH implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP BiH).

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba