fakta.ba

Agencija za bankarstvo FBiH: Pojedine banke varaju građane!?

Iako su o tome bile dužne obavijestiti klijente, pojedine banke…

Iako su o tome bile dužne obavijestiti klijente, pojedine banke su povećale kamatne stope korisnicima kredita s promjenjivom kamatnom stopom, koji su tek naknadno shvatili da otplaćuju veće iznose, a da ih s tim u vezi niko nije ni konsultirao.

Novi plan

Pojedine banke više od osam mjeseci, a bile su dužne, nisu obavijestile ni klijente ni kompanije u kojima su klijenti zaposleni da se radi o promjeni kamate.

Kako su nam potvrdili u Agenciji za bankarstvo FBiH, banke su o svakoj promjeni dužne pisanim putem obavijestiti klijente te im dostaviti i novi otplatni plan, koji opet ne mogu primjenjivati u slučaju da klijent dostavi pisano obavještenje da uvećan iznos rate nije u mogućnosti otplaćivati.

Agencija za bankarstvo FBiH utvrdila je da se devet banaka odlučilo povećati kamate za ukupno 1,7 posto. Nove kamatne stope obračunate su na iznos kredita od ukupno 280 miliona KM od 17 milijardi KM, koliko iznose cjelokupna kreditna zaduženja u BiH.

Uprkos odlukama Evropske centralne banke, koja je od prošle godine četiri puta povećavala kamate kako bi suzbila inflaciju, u Agenciji za bankarstvo navode da su kamate na tržištu BiH ostale prilično stabilne u odnosu na okruženje.

Prema posljednjim podacima, prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa u martu je iznosila 3,66 posto i neznatno je viša u odnosu na kraj decembra prošle godine, kada je iznosila 3,59 posto. Prosječna promjenjiva efektivna kamatna stopa od 5,63 posto iz decembra u martu ove godine je pala na 5,49 posto.

Postoje preporuke

Aranžmani s promjenjivom stopom čine 25, a s fiksnom 75 posto u ukupnom iznosu kredita.

– Sistem držimo stabilnim, a efekti naših odluka mjere se milijardama za privredu i građane. U mnogo smo boljoj situaciji u odnosu na zemlje regiona i Evrope. Imamo preporuke međunarodnih organizacija da dižemo kamate, ali mi ne vidimo razloge da to treba raditi – kazao nam je Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Povećava se profitabilnost banaka

– Inflacija ovdje nije generirana, već je uvezena i to se vidi i po ovim pasivnim mjerama nakon kojih je inflacija počela padati iako mi nismo dizali kamate. Podizanje kamata samo bi povećalo profitabilnost banaka, jer njihovi troškovi su isti, one koriste naše depozite, a nakon toga značajno bi pala privreda, građani ne bi mogli vraćati kredite i imali bismo problem za bankarski sistem – kazao je Mahmuzić.

(Avaz)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba