fakta.ba

Stanivukoviću zbog rebalansa prijeti kazna od 300 do 1.500 KM

Da je BiH prava pravna država, revizori Glavne službe za…

Da je BiH prava pravna država, revizori Glavne službe za reviziju RS i budžetski inspektori Ministarstva finansija već bi bili u Gradskoj upravi Banjaluka i utvrđivali ko je odgovoran za haos u vezi sa budžetom i rebalansom budžeta najvećeg grada u ovom entitetu.

Prema mišljenju ministarke finansija RS Zore Vidović u čijem posjedu je Capital, ne postoji mogućnost usvajanja rebalansa budžeta grada za 2023. godinu u januaru 2024. godine.

Za razliku od nje, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković smatra da to nije tako i na dnevni red vanredne sjednice gradske skupštine, između ostalog, predložio je i prijedlog rebalansa budžeta za 2023. godinu.

Stanivuković je u četvrtak naveče uspio da obezbijedi većinu za usvajanje dnevnog reda sa prijedlogom rebalansa kao jednom od tačaka, kao i za usvajanje odluke o realokaciji dijela budžetskih sredstava. 

Nakon toga sjednica je prekinuta, a nastavak na kojem se trebalo raspravljati o rebalansu budžeta zakazan je za juče u 11 časova. Ali na nastavku sjednice pojavilo se ukupno pet odbornika, pa je potpredsjednik gradske skupštine Saša Čudić prekinuo sjednicu do daljeg. 

„Budući da se odluka o usvajanju i izvršenju budžeta/rebalansa grada donose za period od jedne fiskalne godine i važi za tu fiskalnu godinu, ne postoji mogućnost usvajanja rebalansa budžeta grada za 2023. godinu u januaru 2024. godine“, navodi se u mišljenju ministarstva finansija od 5. januara ove godine.

Redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Slaviša Kovačević kaže za Capital da teorija, kao i dosadašnja praksa kažu da je ministarka finansija u pravu.

Budžet, odnosno rebalans budžeta ne može se usvajati retroaktivno na način na koji to, koliko sam ja informisan, želi gradonačelnik Banjaluke“, kaže Kovačević. 

Na pitanje da li Stanivuković može da dođe pod udar zakona pod optužbom za nenamjensko trošenje budžetskih sredstava, Kovačević kaže da to nije pitanje za njega kao ekonomistu, već za pravnike i krivičare. 

Dugogodišnji policijski inspektor za finansijske istrage koji je insistirao na anonimnosti kaže da nije siguran da će pravosuđe da se umiješa u cijelu priču vezanu za rebalans budžeta Grada Banjaluka. 

„Praksa u svim institucijama je da se prvo potroše pare, a onda se to pokriva rebalansima. Umjesto toga, trebalo bi da se radi obrnuto i da se prvo usvoji rebalans i prebace sredstva sa jedne stavke na drugu, odnosno za ono što se namjerava finansirati, pa tek onda se ući u trošenje tih sredstava“, objašnjava sagovornik. 

Međutim, on ističe da gradonačelnik Banjaluke ne treba da strahuje da će se naći na udaru tužilaca ili sudija zbog neusvajanja rebalansa, odnosno nenamjenskog trošenja sredstava.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba