fakta.ba

Stari grad Kaštel vrlo je važan dio kulturnog naslijeđa Kiseljaka

Uprkos izloženosti kiši i suncu i danas još uvijek postoji…

Osim prirodnih izvora mineralne vode, po kojima je poznata širom Evrope, općina Kiseljak ima i vrlo zanimljivo kulturno naslijeđe. Tako je stari grad Kaštel vrlo važan dio kulturnog naslijeđa Kiseljaka, a samim tim i srednjobosanskog kantona. Radi se o građevini iznad sela Rizvića, na padinama Zahora. Postoji još od srednjeg vijeka, iz vremena bosanske države.

Građevina je svojevrsni samostan. Služila je za različite svrhe kroz historiju. Sagrađena je na stijeni, na vrlo nepristupačnom mjestu. Kad su franjevci došli u Fojnicu, izgradili su posebnu građevinu da bi se na poseban način posvećivati Bogu u sabranoj molitvi i odgajali svoje sljedbenike. Kaštel je, također, služio kao sklonište od opasnosti. Prilikom pada Bosne pod Osmansku vlast, u ovu su se građevinu sklanjali franjevci od osmanskih osvajača. Stari grad Kaštela su tri veće pećine smještene duboko u stjenovitom dijelu Zahora. Otvori pećina većeg su opsega, pa u jedan otvor može stati čak od 40 do 50 ljudi.

Građevina na stijeni, na vrlo nepristupačnom mjestu

Danas je ruševina. Zidovi su sačuvani. Ono što je zanimljivo je to da uprkos izloženosti kiši i suncu i danas još uvijek postoji jedna drvena greda koja viri iz zida. I danas stoje dvije zidane kule. U narodu su zvane Bijeli grad i Crni grad.

Iznad ovog kompleksa stijena izvire bogati izvor. U narodu se ta izvorska voda naziva “voda fra Anđela Zvizdovića”. Cijelo ovo mjesto naziva se Kaštele. Za ovo mjesto je zapisano da se poslije pada Bosne tu sklonio fra Anđeo Zvizdović sa svojom braćom franjevcima. Vrlo je vjerovatno da su se s njima tada sklonili i fratri iz Kreševa i Kraljeve Sutjeske.

Kaštel je na obroncima Zahora, na tromeđi općina Busovače, Kiseljaka i Fojnice, iznad mjesta Milodraža, na nadmorskoj visini od 1158 m, po čemu je uz Kozograd, na najvećoj nadmorskoj visini od svih starih gradova u Bosni.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba