fakta.ba

Stotine subsaharskih migranata mora napustiti Tunis

Oko 300 državljana Obale Slonovače i Malija trebalo je u…

Oko 300 državljana Obale Slonovače i Malija trebalo je u subotu biti prebačeno kući iz Tunisa, u strahu od talasa nasilja protiv podsaharskih migranata otkako je predsjednik Kais Saied prošlog mjeseca održao kontroverzan govor protiv njih.

U svom govoru od 21. februara, Saied je naredio zvaničnicima da preduzmu “hitne mjere” za rješavanje neregularnih migracija, tvrdeći bez dokaza da je “kriminalna zavjera u toku da se promijeni demografski sastav Tunisa”.

Saied je iznio optužbe da migranti stoje iza većine kriminala u toj sjevernoafričkoj zemlji, što je podstaklo niz otpuštanja, deložacija i fizičkih napada na zajednicu, javlja AFP.

Afrička unija je izrazila “duboki šok i zabrinutost zbog oblika i sadržaja” Saiedovih izjava, dok su se vlade u subsaharskoj Africi borile da organiziraju repatrijaciju stotina uplašenih državljana koji su hrlili u svoje ambasade za pomoć.

Prva grupa od 50 Gvinejaca prebačena je kući u srijedu, dok Mali i Obala Slonovače treba da vrate 300 svojih državljana specijalnim letovima u subotu.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba