fakta.ba

Sud BiH: Novalić osuđen na četiri, Hodžić na pet, a Solak na šest godina zatvora

U Sudu BiH danas je Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao…

U Sudu BiH danas je Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao Branko Perić, izreklo presudu u aferi “Respiratori”.

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić su proglašeni krivima. Kako je obrazložio Perić koji je izdvojio mišljenje tokom izricanja presude, Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest, a Fikret Hodžić na pet godina zatvora. Krivim je proglašena i Hodžićeva “Srebrena malina”, kompanija putem koje je nabavljeno 100 respiratora. “Srebrena malina” mora platiti 200.000 KM kazne.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji pravo žalbe. Premijer FBiH Novalić danas se nije pojavio na izricanju presude. 

Prvostepenu presudu u ovom predmetu donijelo je sudsko vijeće od tri člana koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

Podsjećamo, optuženima se na teret stavljalo pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja te njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavjestan rad u službi.

# FADIL NOVALIĆ

# FAHRUDIN SOLAK

# FIKRET HODŽIĆ

# SUD BIH

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba