fakta.ba

Svjetski dan osoba s Down sindromom: Svi o tome govore, ali inkluzije nema u praksi

Udruga za Down sindrom Mostar otvorila je u utorak renovirane…

Udruga za Down sindrom Mostar otvorila je u utorak renovirane prostorije i organizirala Dan otvorenih vrata, kao i inkluzivnu kiparsku radionicu u okviru obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom.

– Okupljanje je počelo prije nekoliko dana. Imali smo susret djece i roditelja u Sarajevu gdje smo proveli fantastičan dan, razmijenili mišljenja i iskustva a kako bi stvorili nove strategije za bolje sutra našoj djeci. Nakon toga smo imali prodajnu izložbu naših rukotvorina, a danas je središnji događaj – kazao je predsjednik ove udruge Igor Ledić.

Ledić se zahvalio projektu “Mostar – Prostori koji pokreću”, Vladi Velike Britanije i organizaciji “People in Need” na inicijativi kojom je omogućena adaptacija i obnova prostora bespovratnim sredstvima za 12 organizacija na području grada.

Članovi Udruge za Down sindrom tako će moći raditi i družiti se u prostorijama s poboljšanim uvjetima za rad, igru, terapije i druženja što će biti od velike koristi za svih 36 članova ove udruge.

Govoreći o položaju osoba s Down sindromom u društvu, Ledić je rekao kako su samo tri ili četiri osobe s Down sindromom u Bosni i Hercegovini stalno uposlene.

– Podatci su razočaravajući. U županijama imamo različite zakone kada je u pitanju obrazovanje. U Županiji Zapadnohercegovačkoj ili Kantonu Sarajevo vlade ulažu jako puno u obrazovanje djece s invaliditetom, dok recimo naše ministarstvo to jednostavno nije prepoznalo – ističe Ledić.

Smatra kako inkluzije nema u praksi, iako se o njoj puno govori. Osvrnuo se na činjenicu da u HNŽ-u već tri, četiri godine asistenti u nastavi nisu prošli nikakvu obuku.

Magistrica edukacijske rehabilitacije i uposlenica Udruge za Down sindrom Mostar Ivona Grbavac pojasnila je kako u radu s djecom na početku tretmana rade procjene na osnovu kojih određuju ciljeve, što dogovaraju i s roditeljima, te ih ispunjavaju tijekom školske godine, a kasnije uspoređuju je li zabilježen napredak ili je nešto potrebno mijenjati.

– Individualno radim s korisnicima različitih uzrasta od 3 do 17 godina. S mlađima radimo pripreme za školu i usvajanje osnovnih koncepata, dok sa školarcima nastavljamo raditi akademske vještine, odnosno ono što rade u školi, a sa starijima pokušavamo raditi na adaptivnim vještinama. Pripremamo ih za što samostalniji život, a kasnije i za rad – navela je ona.

S današnjim motom “S nama, a ne za nas”,  Grbavac je naglasila kako žele poručiti svijetu da osobe s Down sindromom treba uključiti u društvo i da se njihov glas treba čuti.

– Oni su posvećeni onome što rade. S njima je lako ostvariti suradnju, a uvijek pokazuju toplinu koja svakoga oduševljava. Ljubav koju osjećate u tom radu pokreće vas da osmišljavate koji bi sljedeći korak mogao biti, kako ga ispuniti i slično. Pripremamo i roditelje na rad od kuće u tome kako im iz svoje pozicije mogu pomoći u razvoju svoje djece – dodala je Grbavac.

U okviru današnjeg obilježavanja, magistar kiparstva, suvremeni umjetnik, pedagog i prijatelj Udruge Dalibor Nikolić održao je inkluzivnu kiparsku radionicu za članove udruge tijekom koje su konstruirali suvremenu skulpturu u javnom prostoru. Skulptura je nazvana “Kromosom sreće”, a obilježavanje se nastavilo Danom otvorenih vrata.

Inače, 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindrom. Taj datum simbolično predstavlja tri kopije na 21. kromosomu, što je karakteristično za osobe s Down sindromom.

Cilj je obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom buđenje svijesti i razumijevanja javnosti kako bi se osobama s Down sindromom poštovala zajamčena prava i poboljšao položaj u društvu te pružila prilika da se realiziraju kao punopravni članovi zajednice.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba