fakta.ba

Talibani objavili šta su Amerikanci ostavili iza sebe nakon povlačenja iz Afganistana

Talibani tvrde da su popravili i vratili u upotrebu oko…

Talibani tvrde da su popravili i vratili u upotrebu oko 300 vojnih vozila koja su ostala nakon haotičnog povlačenja Amerikanaca iz Afganistana 2021. godine.

U objavi na Twitteru afganistanskog ministarstva odbrane prikazani su redovi vozila, od kojih su neka oklopna vozila Humvee.

Prema novinskoj agenciji Khaama koja se poziva na državne medije, vozila su namjerno oštetili Amerikanci i njihovi saveznici tokom užurbanog povlačenja koalicije iz zemlje u aprilu 2021. godine, a sada ih koriste talibanske snage.

SAD su ostavile vojnu opremu vrijednu 7 milijardi dolara koju su prethodno donirali bivšoj afganistanskoj vladi u borbi s talibanskim pobunjenicima prije nego što je pala, prema izvještaju Kongresa iz 2021. godine koje je dobio CNN.

Talibani su koristili zaplijenjenu opremu kako bi modernizovali svoje snage. Pokazali su ih na paradi u Kabulu 2021. godine.

Penzionisani šef američke Centralne komande general Kenneth McKenzie rekao je 2021. godine da je 70 vozila otpornih na mine i zaštićenih od zasjede napušteno u Afganistanu, zajedno s 27 Humveeja.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba