fakta.ba

Top 25 gradova sa najviše nebodera: Ova zemlja ima više nebodera na listi nego ostatak svijeta zajedno

Kada su u pitanju visine urbanih ostvarenja i arhitektonska čuda,…

Kada su u pitanju visine urbanih ostvarenja i arhitektonska čuda, nijedna zemlja nije prihvatila “vertikalnu revoluciju” kao Kina.

Na grafikonu koja koristi podatke Savjeta za visoke zgrade i urbana staništa (CTBUH) nalazi se 25 gradova s najviše nebodera i supervisokih zgrada na svijetu. Nije iznenađujuće da kineski gradovi dominiraju na listi, učvršćujući reputaciju te zemlje kao globalnog centra visokih zgrada.

Na vrhu top-liste je Hong Kong, sa impresivnih 657 nebodera, uključujući šest supervisokih zgrada, koje imaju više od 300 metara.

Hong Kong, zajedno sa Šenženom (#2) i Guangžouom (#5) dio je rastućeg megalopolisa poznatog kao Delta Biserne rijeke, u kojoj se nalazi više 1.500 nebodera. Ovo je još impresivnije ako se uzme u obzir da je Šenžen bio malo ribarsko selo do 1970-ih.

New York je siguran na trećoj poziciji, sa impresivnim brojem od 421 nebodera. Iako je možda prepustio titulu kineskim gradovima, obris grada ostaje globalno poznati simbol, na kojem se ističe kultni Empire State Building. Naime, Empire State Building je i dalje jedan od najpoznatijih, iako više nije među 50 najviših građevina na svijetu.

Prvih pet zaokružuje Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji zauzima četvrtu poziciju sa 395 nebodera, od kojih je nevjerovatnih 28 supervisokih. Ova pustinjska oaza postala je sinonim za grandioznu arhitekturu i građevine koje obaraju rekorde, a primjer je Burj Khalifa, koja je trenutno najviša zgrada na svijetu sa 828 metara.

Lista gradova sa najviše nebodera

Gledajući ove podatke iz druge perspektive, Kina zapravo ima više nebodera na ovoj listi nego ostatak svijeta zajedno.

Brza kineska urbanizacija, ekonomski rast i ambiciozni građevinski projekti podstakli su ovaj impresivan podvig. Nema sumnje da je neumorna težnja zemlje ka “vertikalnom razvoju”, zajedno sa rastom populacije i urbanizacije, pozicionirala Kinu kao lidera bez premca u globalnoj utrci neboderima.

Budućnost globalnog horizonta

Kako svijet nastavlja da dostiže nove visine arhitektonskim čudima, u planu je još više supervisokih nebodera koji će preoblikovati horizonte širom svijeta.

Od visoke kule Jedda u Saudijskoj Arabiji, koja je spremna da nadmaši Burj Khalifu kao najvišu na svijetu, do izuzetne Merdeka 118 u Kuala Lumpuru, koja bi trebalo da preuzme titulu druge najviše građevine na svijetu kada bude otvorena u junu ove godie. Ovi projekti će tek osvajati stanovnike i turiste u godinama koje dolaze.

Čak i dok se ove nove monumentalne zgrade dižu, pozicija Kine na listi nebodera – s tri grada u prvih pet na svijetu – vjerovatno će ostati neosporna, prenosi Bankar.me.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba