fakta.ba

Trojka: Očekujemo od Schmidta da omogući parlamentarnoj većini da formira vlast u FBiH

Stranke Trojke oglasile su večeras zajedničkim saopćenjem za javnost povodom…

Stranke Trojke oglasile su večeras zajedničkim saopćenjem za javnost povodom posljednjih političkih dešavanja, odnosno procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Naša stranka u reakciji navode da podržavaju sve inicijative usmjerene ka zaštiti stabilnosti i pravnog poretka u Bosni i Hercegovini na svim razinama.

“Podsjećamo da je obaveza visokog predstavnika u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma štićenje pravnog poretka i poduzimanje mjera na sprečavanju njegovog urušavanja”, navode u saopćenju.

Kako ističu, javno proklamovane namjere dijela stranaka parlamentarne manjine u entitetu FBiH da blokiraju uspostavu vlasti opasan su presedan.

“Ustavom FBiH određeno je pravo parlamentarne većine da formira vlast, što je praksa u svim demokratskim društvima. Ističemo da stranke koje zagovaraju blokade i nastavak disfunkcionalnosti FBiH direktno rade u interesu rušitelja Bosne i Hercegovine. Svojim djelovanjem podržavaju tvrdnju secesionističkih snaga da je Federacija BiH nefunkcionalan dio države i ‘teret’ za razvoj drugog entiteta. Sprečavanje formiranja vlasti u FBiH potiče dalju afirmaciju svih oblika neustavnog djelovanja, uključujući separatizam”, stoji u reakciji.

Dalje se navodi da “stranke čiji dužnosnici prizivaju okretanje Rusiji i Istoku očito sve blagonaklonije gledaju na kreiranje atmosfere bezakonja i haosa, po uzoru na neke slične prakse na istoku”.

“Najave nereda, pozivanje na nemire i nametanje vladavine sile umjesto vladavine prava očit je primjer razbojničkog mentaliteta kojim se te iste strukture namjeravaju služiti za opstanak na vlasti. Takozvana događanja naroda su oprobani recept totalitarnih država, represivnih i diktatorskih režima. Takve namjere moraju biti osujećene od strane svih činitelja pravnog poretka, a stabilnost i mir moraju biti zaštićeni”, poručuju iz Trojke.

Kako dalje stoji, ako su neke stranke uspjele “stimulisati” pojedine opozicione zastupnike da preko noći postanu politički prebjezi, to im ne daje za pravo da smatraju da su kupili volju cijelog jednog naroda.

“Izborni rezultati su jasni, kao i parlamentarna većina. Stoga, u slučaju nastavka neustavnih blokada očekujemo da visoki predstavnik u skladu sa svojom obavezom omogući parlamentarnoj većini da realizuje svoje ustavno pravo uspostave Vlade FBiH”, zaključuje se u saopćenju Trojke.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba