fakta.ba

Trojka privodi kraju rekonstrukciju Vlade KS. Nisu samo ministri Stranke za BiH upitni

Rad na rekonstrukciji kantonalne vlade u Sarajevu se nastavlja. Još…

Rad na rekonstrukciji kantonalne vlade u Sarajevu se nastavlja. Još uvijek je izvjestan scenariji da će Stranka za BiH otići u opoziciju i ostati bez dva ministarstva, a da bi jedno trebalo pripasti Damiru Marjanoviću.

Kako saznajemo, on se nudi da bude podrška rekonstruisanoj kantonalnoj vladi, ali uslov je da dobije jedno od dva ministarstva koja su do sada pripadala Stranci za BiH.

U toku su pregovori i sa Admelom Hodžić i Redžom Lemezanom da podrže novu Vladu koja bi bez Stranke za BiH ostala na 17 ruku i bez većine.

Iako je bilo dosta informacija oko toga da bi Lemezan nakon napuštanja Naše stranke mogao preći u Demokratsku frontu, sve su manji izgledi da će se to i dogoditi. Umjesto toga, Trojka računa na njega kao jednu od ruku u rekonstruisanoj Vladi. Ipak, ni s njim ni s Hodžić ništa nije konkretno dogovoreno ali sve nagovještava da bi mogli biti uz Trojku.

Pregovori oko rekonstrukcije kantonalne vlade traju već sedmicama i trebali bi, kako je rečeno, završiti najkasnije do kraja augusta, ali prema našim informacijama to se gotovo sigurno neće desiti. U najrealnijem scenariju, novu kantonalnu Vladu bismo trebali imati u septembru.

Problem za Trojku predstavlja i referendum za smjenu načelnika Općine Centar Srđana Mandića koji ju je ‘poljuljao’. Dešavanja na općinskom nivou odvlače pažnju kantonalnih odbora Trojke i to je još jedan od razloga što se odugovlači sa dogovorom oko rekonstrukcije Vlade KS.

Pored svega toga, kako saznajemo, rekonstrukcija Vlade KS mogla bi zahvatiti i neke druge ministre. Dskle, osim ministara iz SBiH, moglo bi doći do promjene i u nekim drugim ministarstvima ili barem jednom od njih i to kako bi se zadovoljila nacionalna zastupljenost. Najveći problem je u ovom kontekstu pronaći ministra iz reda srpskog naroda.

Ipak, sve je očiglednije da je Trojka u Sarajevu još uvijek čvrsta bez obzira na to što ju je “slučaj Mandić” poljuljao, ali će ostati zajedno na kantonalnom nivou.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba