fakta.ba

U Americi umrla Saliha Salihović: Ubijena joj tri sina i suprug u genocidu u Srebrenici

U američkom gradu Seint Luis jučer je na bolji svijet…

U američkom gradu Seint Luis jučer je na bolji svijet preselila Saliha Salihović (1941. godište) rodom iz Srebrenice, javlja Anadolija.

Saliha je do 1995. godine živjela u selu Bućinovići (Sućeska) gdje je sa suprugom Zulfom rodila šestoro djece, četiri sina i dvije kćerke.

U genocidu u julu 1995. godine ubijena su joj tri sina i suprug. Ubijen je suprug Zulfo (1940.), sinovi Juso (1962.), Fadil (1964.) i Fikret (1966.).

Svi su identificirani i ukopani jedan do drugog u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Nakon genocida Saliha je nekoliko godina živjela u izbjegličkom mjestu Vozuća kod Zavidovića, da bi nakon toga sa sinom koji je preživio genocid otišla u Seint Luis gdje joj je danas klanjana i dženaza.

– Bila je divna žena koja nikad nikome nije zlo ni pomislila kamoli uradila. Nosila je svoju tugu kako je znala i umjela. Odlaze jedna po jedna majke, neke u Bosni, neke na kraju svijeta – kažu njene prijeratne komšije.

Nakon genocida nad Bošnjacima u Srebrenici umrle su stotine majki. Mnoge od njih nisi dočekale da se pronađu i identificiraju njihovi muževi i sinovi.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba