fakta.ba

U BiH i dalje problem neizvršavanje odluka koje se tiču zaštite ustavnosti

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić i šef Delegacije EU…

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, obratili su se medijima i javnosti prije početka dvodnevne konferencije o izvršenju odluka ovog suda.

Predsjednica Galić napomenula je da je ova konferencija organizirana uz podršku EU, te da je Ustavni sud već duže vrijeme planirao da održi ovu konferenciju.

“Inače Ustavni sud BiH, prateći izvršenje svojih odluka u određenom periodu donosi izvještaj o izvršenju, odnosno o ne izvršenju svojih odluka. Posljednji izvještaj je usvojen 6. jula 2022. godine. Za potrebe ove konferencije Ustavni sud je ažurirao podatke i kroz sistem upravljanja podataka danas ćemo predstaviti preliminarne podatke”, poručila je Galić.

Nastavila je da to još nije konačni izvještaj i da će on tek biti usvojen na narednoj plenarnoj sjednici koja će se održati u julu ove godine.

“Prema preliminarnim podacima Ustavni sud je izdao ukupno 984 naloga za izvršenje, od čega se oko 80 posto odnosi na kršenja prava u razumnom roku i naknadu na materijalne štete. Pet odluka iz zaštite ustavnosti tzv. “U predmeta” nisu izvršene. Za devet “U predmeta”, odluka iz apstraktne kontrole, predložiti će se da se skinu sa liste ne izvršenih odluka iz razloga što je u sedam odluka Ustavni sud umjesto zakonodavnog tijela, kojem je dat nalog za izvršenje odluke osporen zakon ili pojedine odredbe zakona stavio van snage, a u dvije odluke zato što je Ustavni sud odredio drugi način izvršenja, u odnosu na koji će se način odluka provoditi”, navela je.

Ono što je Galić dodala, jeste da je zabrinjavajuće da 67 odluka iz apelacijske nadležnosti, nisu izvršene.

“Od toga se 61 odluka odnosi na vojne stanove, o daljnjem postupanju o ovim odlukama. Morati će se razgovarati i usaglasiti sa Uredom za zastupanje pred Evropskim sudom za ljudska prava, budući da izvršenje u predmetima vojnih stanova podliježe kontroli komiteta ministara Vijeća Evrope”, kazala je.

https://f2c7c15f65960b59b06f050e34b0703d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Na kraju je navela da ne može govoriti više o konkretim predmetima jer su ovo preliminarni podaci, te je naglasila i postupanje Tužilaštva BiH.

“U periodu 2000. godine do danas, Ustavni sud je u 24 predmeta apstraktne kontrole donio rješenja o neizvršenju. U 11 predmeta Tužilaštvo nas je obavijestilo da je donijelo naredbu o neprevođenju istrage dok u ostalim predmetima nema obavijesti o postupanju Tužilaštva BiH”, poručila je.

Također je napomenula da je Ustavni sud od 2002. godine do danas u 98 odluka iz apelacijeske nadležnosti donio rješenje o neizvršenju.

“Tužilaštvo je u 84 predmeta naredilo obustavu, a o ostalim odlukama i njihovoj proceduri, Ustavni sud nije dobio čak ni obavještenje. Tužilaštvo je za većinu predmeta odgovorilo da nema dovoljno dokaza. Zato ovu konferenciju vidim kao priliku za zajednička rješenja”, zaključila je.

Potom se obratio i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler koji je naveo da saradnju nastavljaju kao prethodnih godina, te je ponovo naglasio važnost Ustavnog suda BiH za građane ove zemlje.

“Planiran je širi program i nastavak saradnje sa Ustavni sudom BiH. Zašto je ovo važna tema. Razlog je jedan i jednostavan je. Morate u državi imate krajnju instancu i arbitra. To je sud najvišeg stepena i važno je da se poštoju odluke najviših sudova. Nepoštivanje ima velike posljedice na cijelo društvo”, rekao je Sattler.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba