fakta.ba

U BiH tokom 2022. objavljeno 708 javnih poziva za poljoprivrednike

Tokom 2022. u BiH je objavljeno 708 javnih poziva za…

Tokom 2022. u BiH je objavljeno 708 javnih poziva za poljoprivrednike, što u odnosu na 2021. predstavlja porast od 28 posto, pokazala je analiza Agencije za praćenje i analizu javnih nabavki Briefing. 

Analiza je bazirana na objavama u oblasti finansiranja poljoprivrede i poljoprivrednika u BiH, a analizirani su tenderi objavljeni u dnevnim novinama, službenim glasilima, te na međunarodnim i domaćim web stranicama.

Pozivi su se odnosili na finansiranje i sufinansiranje poljoprivrednika, dodjelu sredstava za poljoprivrednu proizvodnju, sadnica, sjemena, plastenika, te kredita namijenjenih razvoju poljoprivrede.

Tokom 2022. poljoprivrednicima je također nuđeno uvođenje standarda kvalitete, te subvencioniranje nabavke poljoprivredne mehanizacije i opreme. Objavljeni su i pozivi za dodjelu u zakup ali i prodaju poljoprivrednog zemljišta te za samozapošljavanje u djelatnosti poljoprivrede.

– Ohrabrujuće je da je povećan broj konkursa za podršku poljoprivredi u prethodnoj godini. Poljoprivreda je značajna komponenta privrede u BiH, te ima važan uticaj na ekologiju i zapošljavanje u ruralnim područjima – istakao je direktor Briefinga BiH Tarik Džaferović.

Konkurse za poljoprivrednike objavljivale su najčešće općine, gradovi, ministarstva ali i domaće i strane nevladine organizacije. Prema podacima iz analize 58 posto poziva za poljoprivrednike objavljeno JE u Federaciji BiH, 41 posto u Republici Srpskoj i jedan posto u Brčko Distriktu.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba