fakta.ba

U Konjević Polju upriličen ispraćaj nane Fate Orlović na hadž

U Konjević Polju danas je proučena ikrar dova i upriličen…

U Konjević Polju danas je proučena ikrar dova i upriličen ispraćaj na hadž nane Fate Orlović, poznate po pravnoj borbi s vlastima Republike Srpske za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je nelegalno izgrađena u njenom dvorištu tokom rata u BiH.

Fata Orlović je danas zahvalila svima koji su došli da je isprate na hadž, kazavši da joj odlazak na hadž i ispunjavanje pete vjerske dužnosti muslimana mnogo znači i da je spremna za put.

Na njenom ispraćaju bili su muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir Hodžić, prof.dr.med.sci Šekib Umihanić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice Mustafa Cerić i druge zvanice.

Zbog nelegalno sagrađena pravoslavne crkva u njenom dvorištu, Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Tako je njena pravna borba za uklanjanje pravoslavne crkve završena u ljeto 2021. godine.

Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članova porodice.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba