fakta.ba

U Mostar stiže najveći mobilni laboratorij tehnologije i robotike na svijetu

U okviru sajma znanosti, tehnologije i robotike "Maker Faire Sarajevo",…

U okviru sajma znanosti, tehnologije i robotike “Maker Faire Sarajevo”, u Mostaru će 2. lipnja na Španjolskom trgu od 10 sati posjetitelji moći pogledati jednu od najvećih tehnoloških inovacija dosad – mobilni laboratorij “Lab on Wheels”, upakovan u posebno dizajniranu prikolicu.

Kako su priopćili organizatori, ovakvi laboratoriji su rijetkost. Ovo je najveći te vrste na svijetu, a cilj je pokazati mladima najnovije tehnologije iz svijeta znanosti.

3D printer, laserski rezač, robotska ruka i drugi alati samo su dio, ovog uzbudljivog svijeta kreativnosti i inovacija koja dolazi iz Češke.

Iz mobilnog laboratorija “FabLab Brno” iz Češke ističu kako na ovaj način žele podijeliti svoje znanje u vezi s procedurom proizvodnje s globalnom zajednicom te učiniti laboratorij dostupan široj javnosti.

“Nakon parkiranja, mobilni laboratorij pretvara se u radionicu punu strojeva za digitalnu proizvodnju. Učenicima osnovnih i srednjih škola nudi praktičnu edukaciju iz oblasti digitalnih proizvodnih tehnologija. Pruža ne samo priliku da nauče najnovije informacije o modernoj proizvodnji i izradi prototipa, već i da isprobaju sve strojeve i naprave nešto na njima. Tako svi odlaze s personaliziranim proizvodom koji su sami napravili”, poručuju iz “FabLab” Brno.

Nakon Mostara, mobilni laboratorij putuje na “Maker Faire Sarajevo”, koji se tijekom vikenda (3.i 4. lipnja) održava u glavnom gradu BiH, u Domu mladih i na platou KSC Skenderije.

Ove godine sudjeluje preko stotinu izlagača tehnoloških entuzijasta i pionira, inovatora, mejkera, startup-ova i inovativnih kompanija, a organizator ovog događaja je asocijacija “FabLab” Sarajevo.

Ulaz na “Maker Faire Sarajevo” je besplatan.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba