fakta.ba

U Mostaru obilježena 31. godišnjica Armije RBiH: ‘Država još nije obranjena do kraja’

Odavanjem počasti poginulim borcima Armije RBiH, polaganjem cvijeća na mostarskim…

Odavanjem počasti poginulim borcima Armije RBiH, polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima te svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar obilježena je 31. godišnjica formiranja Armije RBiH pod sloganom “Nek pamćenje traje, nek istina svjedoči”.

Jedan od ratnih zapovjednika Armije RBiH i nositelj ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” Esad Humo u izjavi za medije kazao je kako država još nije obranjena do kraja.

– Država je preživjela rat zahvaljujući Armiji, ali i MUP-u i Civilnoj zaštiti, međutim očito je da još nije do kraja obranjena. Treba nam jedinstvo koje smo imali prije 30 godina bez obzira na neka politička neslaganja – istaknuo je on.

Dodao je kako se crvena linija opstanka države mora povući. Humo je također naglasio da se današnji dan mora obilježavati ponosno i podignute glave.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Šerif Špago poručio je kako se danas obilježava 31. godišnjica “najslavnije Armije koja je postojala na ovim prostorima i u povijesti BiH”.

– Armija je formirana na osnovi platforme Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine o borbi za cjelovitu i jedinstvenu državu BiH u kojoj će svi građani imati ista prava i živjeti u svojoj domovini. Na današnji dan obilježava se dan Armije RBiH jer je Predsjedništvo tada donijelo odluku da sve naoružane formacije, koje su do tada bile na prostoru BiH a prihvaćaju Republiku BiH, stavljaju pod komandu štaba teritorijalne obrane – rekao je Špago.

Smatra kako je Armija RBiH uspjela ostvariti svoj cilj, a to je osigurati da BiH nastavlja svoj kontinuitet kao nezavisna, cjelovita i međunarodno priznata država.

– Naravno, u toj borbi bilo je puno žrtava, mnogi su borci dali svoje živote za našu slobodu i naša je prva obveza u poslijeratnom vremenu da se prije svega sjećamo njih, pripadnika Armije i MUP-a BiH – zaključio je Špago.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba