fakta.ba

U Sarajevo stigao prvi Stadlerov tramvaj, slijedi testna vožnja

Nakon 40 godina Sarajevo ima nove tramvaje!

U glavni grad BiH u noći između srijede i četvrtka stigao je prvi tramvaj proizvođača Stadler. Sukcesivno ih treba doći još 14. 

Tramvaj će imati testnu vožnju, a nakon okončanih procedura bit će pušten u saobraćaj. jegovo testiranje i u Sarajevu. Nakon završetka testiranja, bit će pušten u redovni saobraćaj.

Obuku za upravljanje novim tramvajima prošlo je šest vozača GRAS-a koji će vršiti obuku drugih vozača.

Ugovor za kupovinu 15 novih Stadlerovih tramvaja je potpisan 2021., a tramvaji se proizvode prema specifikacijama Kantona Sarajevo. Koštali su skoro 70 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Imaju tri vagona s kapacitetom od 180 putnika od čega je 79 sjedećih mjesta. Maksimalna brzina im je 70 kilometara na sat, klimatizovani su, imaju uređaj za brojanje putnika, bežični internet, USB priključke, unutrašnji i vanjski videonadzor kako bi ulazak i izlazak putnika bio sigurniji te su potpuno prilagođeni osobama s invaliditetom.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba