fakta.ba

U sarajevskoj Vijećnici obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

U organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina u KS i…

U organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, općina u KS i SABNOR-a, u Vijećnici je večeras održana Svečana akademija povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kojoj su prisustvovali predstavnici političkog, javnog, kulturnog, vjerskog i diplomatskog života u BiH.

U svom obraćanju, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk svima je čestitao osamdesetu godišnjicu državnosti Bosne i Hercegovine, osamdesetu godišnjicu od kada je u Mrkonjić Gradu u saglasju vijećnika ZAVNOBIH-a obnovljena državnost naše zemlje.

Ovaj dan, istakao je premijer Uk, trebamo iskoristiti da se sjetimo na kojim je temeljima izgrađena bosanskohercegovačka državnost i da pokušamo izvući inspiraciju iz tih temelja za promišljanje o budućnosti naše domovine i našeg društva.

“ZAVNOBiH je bio revolucionarni čin. Taj događaj ne bi smio da bude za nas ništa manje važan od onoga što je francuska revolucija za Francuze, što je američka revolucija za Amerikance. Taj revolucionarni čin je proizašao iz želje za slobodom.

Šta znači sloboda za jedan narod, odnosno narode jedne države, možemo da svjedočimo u trenutnim aktuelnim globalnim dešavanjima. Pravo da odlučujemo o svojim životima i da gradimo vlastitu društvenu atmosferu jedno je od najvažnijih prava savremene civilizacije.

Kao pravo da svako od nas bude slobodni građanin, sa pravom mišljenja, stava i djelovanja u okvirima države”, rekao je premijer Uk.

Bosna i Hercegovina je od ZAVNOBIH-a do danas, dodao je premijer Uk, proživjela mnogo – socijalizam, ekonomski rast, rat, etnička čišćenja, genocid, novo unutrašnje uređenje, tranziciju, ali je uprkos svemu ostala u onim okvirima državnosti koje je zapečatio ZAVNOBiH.

“Ona ni danas nije domovina samo jednog naroda, ni današnji praznik nije praznik samo jednog naroda. Ona je i danas, ali i uvijek će biti domovina svih njenih naroda, a ZAVNOBiH će zauvijek biti čin kada su se i srpski i bošnjački i hrvatski radnici, profesori, studenti, pravnici opredijelili da je zajednički održe i utkaju u tadašnju jugoslovensku zajednicu.

Ipak, aktuelna politička situacija i upravo izjave i djelovanje političara, svakoga od nas zabrinjavaju i postavljaju velike izazove pred budućnost BiH. Ključno je da u svom političkom radu, koji je iz dana u dan jednako težak, budemo strpljivi, istrajni, održavamo vjeru u Bosnu i Hercegovinu, održavamo vjeru u slobodu i pripadanje modernom svijetu, da se obavežemo našim ljudima da smo tu da im pomognemo da žive bolji život.

Da ne budemo sebični, već otvoreni, senzibilni, da mislimo i o drugome, koliko i o sebi.

Dazak novih tramvaja i trolejbusa u Sarajevo, izgradnja puteva, bolji uslovi za radnike, porodilje, penzionere, dostupnije stanovanje, bolje obrazovanje, istrajnost u svojoj samostalnosti i stavovima i aktivan rad na putu ka Evropskoj uniji”, naveo je premijer Uk.

Dodao je da je bit Bosne i Hercegovine u nekada teškoj i bolnoj, a nekad najljepšoj sprezi njenih naroda i kultura.

“Zbog toga je važna istrajnost politike i ideje u koju je utkana vjera da je Bosna i Hercegovina dom svog naroda, odnosno svih njenih naroda. Politike koja vjeruje da BiH pripada svakom njenom građaninu i čovjeku koji je rođen i živi ovdje.

Prije svega kao zavičaj, kao ulica, rijeka, planina ili grad koji su ga oblikovali, kao ovaj šarmantni mentalitet kojem pripadamo, ali i kao dom kojem pripada. Zbog toga poručujemo i danas, osamdeset godina kasnije iz ove sale da Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni bošnjačka, ni hrvatska, već i bošnjačka, i srpska, i hrvatska, a prije svega bosanska i hercegovačka”, zaključio je premijer Uk.

Svečanoj akademiji prisustvovali su gradonačelnica Benjamina Karić, ministri u Vladi KS Omer Osmanović, Darja Softić Kadenić, Adna Mesihović i Enis Hasanović, zastupnici u Skupštini KS Kristina Petrović, Samir Avdić i Davor Čičić.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba