fakta.ba

U Srbiji počelo štampanje glasačkih listića za vanredne parlamentarne izbore

U štampariji Javnog preduzeća "Službeni glasnik" u Beogradu počelo je…

U štampariji Javnog preduzeća “Službeni glasnik” u Beogradu počelo je štampanje glasačkih listića za vanredne parlamentarne izbore zakazane za 17. decembar.

Republička izborna komisija (RIK) je saopštila da će broj glasačkih listića koji se štampaju biti jednak broju glasača – 6.500.165.

Glasački listići bit će svijetle kajsija boje, prenosi RSE.

Za učešće na vanrednim parlamentarnim izborima prijavljeno je 18 listi s ukupno 2.817 kandidata predloženih za 250 mjesta u parlamentu.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da će se glasati na ukupno 8.273 biračka mjesta, od čega će 29 biti u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a 81 u inostranstvu u 35 država.

Za Skupštinu Srbije bira se 250 poslanika. Poslaničko mjesto dobit će one liste koje su na izborima osvojile najmanje tri posto od ukupnog broja glasova.

Vanredni izbori 17. decembra raspisani su na zahtjev dijela opozicionih stranaka, nakon višemjesečnih protesta građana i političkih aktivista širom Srbije, nezadovoljnih odgovorom države na dva masovna ubistva početkom maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo 19 ljudi, mahom djece.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba