fakta.ba

GORAŽDE / Učenici prodajom plastične ambalaže prikupili novac za Tursku i Siriju

Tragedija zemljotresom pogođenog stanovništva u Turskoj i Siriji nikoga nije…

Tragedija zemljotresom pogođenog stanovništva u Turskoj i Siriji nikoga nije ostavila ravnodušnim, a izuzetak nisu ni djeca u BiH koja na razne načine izražavaju empatiju s preživjelima u razorenim zemljama.

Uz građane Goražda koji su uspješno realizovali niz akcija pomoći stradalom stanovništvu, novčanu donaciju osigurali su i učenici područne osnovne škole “Mehmedalija Mak Dizdar” u goraždanskom naselju Sadba.

Škola koja pripada istoimenoj matičnoj školi u Vitkovićima, broji tek 40 učenika, ali pokazalo se da ih to što su mali ne spriječava da imaju veliko srce, razvijenu empatiju i humanost te su u akciji prikupljanja i prodaje plastične ambalaže i zahvaljujući dobrovoljnim prilozima, prikupili 600 KM koje su uplatili za zemljotresom pogođena područja.

– Još početkom prvog polugodišta odlučili smo da pokrenemo akciju prikupljanja plastične ambalaže i limenki i da novac doniramo u humanitarne svrhe. U međuvremenu se desio zemljotres i onda sam ja na viber grupu škole poslala prijedlog da taj novac uplatimo organizaciji Pomozi.ba za pomoć Turskoj i Siriji. Nastavnica nam je skrenula pažnju da nemamo dovoljno flaša pa smo organizirali akciju tokom vikenda na jednoj od divljih deponija i prikupili plastične flaše i ujedno očistili obale Drine – pojasnila je učenica ove škole Amina Baljić.

Njihovu akciju podržali su i roditelji dok je otkup prikupljene ambalaže izvršila goraždanska firma “Bosna Plastik”.

Uspješno provedena akcija koju su sami inicirali, učenike škole je motivirala na još jednu akciju, ovoga puta usmjerenu na vršnjake iz zemljotresom razorenih područja.

– Nakon što smo u ovom slučaju završili sa prikupljanjem plastike, sada smo pokrenuli akciju prikupljanja igračaka za djecu Turske i Sirije i vjerujemo da će i ona biti jednako uspješna – poručuju iz ove škole uz poziv vršnjacima da ih podrže u ovoj humanoj misiji.

Inače, prikupljanje plastične ambalaže za učenike škole na Sadbi nije novina. Uz podizanje svijesti o važnosti očuvanja životne sredine u sklopu Eko sekcije u holu škole postavljena je kanta u koju se tokom školske godine ubacuje plastika, a novac se uvijek iskoristi na pravi način.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba