fakta.ba

Ukrajina je u jako teškoj situaciji…

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg opisao je situaciju na ratištu…

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg opisao je situaciju na ratištu u Ukrajini kao “izuzetno tešku” za Kijev, pošto dugo najavljivana kontraofanziva nije dala očekivane rezultate, a ruske trupe nastavljaju da napreduju na mnogim frontovima.

“Situacija na ratištu je izuzetno teška, Rusi sada napreduju na mnogim linijama fronta i naravno velika ofanziva koju su Ukrajinci pokrenuli prošlog ljeta nije dala rezultate kojima smo se svi nadali”, rekao je Stoltenberg tokom sesije “Obezbjeđivanje nesigurnog svijeta” u okviru Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj.

Šef NATO-a je dodao da se Rusija žestoko bori i napreduje u Ukrajini i da je “nikada” ne treba potcjenjivati.

Ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna 2023. godine. Kijev je ubacio u borbu brigade koje su obučili instruktori NATO-a i koje su naoružane zapadnom opremom, uključujući tenkove “Leopard” i “Čelendžer”.

Tri mjeseca kasnije, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je pokušaj Kijeva propao, a da je Ukrajina pretrpjela velike gubitke.

Nekoliko zapadnih zvaničnika je, takođe, priznalo da ukrajinska kontraofanziva do sada nije bila uspješna, prenose mediji.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba