fakta.ba

SAOPĆENJE / SDA: Umjesto ponavljanja teških i neistinitih optužbi tražimo da Ambasada SAD objavi dokaze

Nakon informacije da je State Department na crnu listu SAD-a…

Nakon informacije da je State Department na crnu listu SAD-a stavio bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, za kojeg su ustvrdili da je “prisluškivao oponente te stranke i sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku”. Saopćenjem su se oglasili iz Stranke demokratske akcije.:

Iz SDA navode da su u nekoliko navrata javno, ali i u direktnim kontaktima sa ambasadorom Majklom Marfijem (Michaelom Murphyjem), tražili da Ambasada SAD podastre dokaze za tvrdnje o povezanosti SDA sa korupcijom i ometanjem istraga o korupciji, kao i za druge neutemeljene optužbe.

-Tražili smo da te dokaze predoče javnosti u BiH i da ih dostave pravosudnim institucijama. Ništa od toga se nije desilo. U najnovijoj odluci kojom je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu paušalne optužbe protiv SDA su ponovljene i proširene. Tvrdi se da je bivši direktor OSA-e pratio i prisluškivao političke oponente SDA i “sarađivao da kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku” – navode iz ove stranke.

Iz SDA naglašavaju kako ponovo traže da se umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predoče dokazi „koji političari su praćeni, kada, u kojem periodu, kakvo bogaćenje, na koji način, koji ljudi su se obogatili, preko koje kriminalne mreže, koliko novca…“

– Dok se to ne desi, teške i neistinite optužbe koje se periodično ponavljaju smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a. SDA neće podleći nikakvim pritiscima i nastavit će da vodi politiku koja je u korist države Bosne i Hercegovine, da se snažno zalaže za EU i NATO put, vladavinu prava, evropske standarde, ravnopravnost svih naroda i svakog građanina na cijeloj teritoriji države, te da se suprotstavlja antidržavnim politikama ma sa koje strane dolazile – navode iz ove stranke.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba