fakta.ba

Uz zvukove sirene u Kumrovcu obilježena 43. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Zvukom sirene u 15,05 sati te polaganjem vijenaca i paljenjem…

Zvukom sirene u 15,05 sati te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, u Kumrovcu je u četvrtak obilježena 43. godišnjica smrti Josipa Broza Tita.

Kod spomenika pored Titove rodne kuće u Kumrovcu, vijence su položile i svijeće zapalile izaslanstva iz Hrvatske i susjednih zemalja, a među njima su bili iz Općine Kumrovec, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, kao i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić te krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Predsjednik SABA Franjo Habulin istaknuo je da je Josip Broz Tito bio čovjek koji je obilježio drugu polovicu 20. stoljeća.

”Njemački kancelar Willy Brandt je rekao da je Tito za jugoslavenske narode bio dar sudbine, što su u opasnim vremenima imali takvog vođu, a američki predsjednik Richard Nixon rekao je da je Tito bio vođa koji je imao svoje principe, smisla za humor, izvanredno pamćenje te da se nije bojao Amerikanaca”, rekao je Habulin.

Titov sprovod na kojem su se okupile tisuće ljudi spomenuo je i Hajdaš Dončić.

”Josip Broz Tito i Franjo Tuđman, slagao se netko s tim ili ne, su ono najbolje što je u političkom smislu Hrvatska imala. Ono što je naše moramo poštovati i kao društvo znati se s tim nositi”, rekao je Hajdaš Dončić, prenosi Hina.

Župan Kolar kazao je da je i ove godine izaslanstvo Krapinsko- zagorske županije došlo u Kumrovec kako bi dalo počast Josipu Brozu Titu.

”Minutom šutnje prisjećamo se našeg Zagorca – velikog, svjetskog državnika, vođe antifašističkog pokreta, čovjeka koji je s Nehruom i Nasserom osnovao Nesvrstane i koji je ostavio neizbrisivi trag u svjetskoj politici. Ovdje smo danas zbog toga da damo Josipu Brozu Titu pijetet”, rekao je Kolar.

Načelnik Općine Kumrovec, Rober Šplajt, rekao je da bi lik Josipa Broza Tita trebali brendirati.

”Na tome stvoriti pozitivnu priču, jer ako ga svijet želi, zašto ga mi ne želimo? A mogli bi imati svi jako puno koristi od toga”, kazao je Šplajt.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba