fakta.ba

VIDEO / Konaković: O pitanjima o BiH, odlučivat će se u institucijama BiH

Današnji gost popularne emisije Nedjeljom u dva na HRT-u bio…

Današnji gost popularne emisije Nedjeljom u dva na HRT-u bio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

Koji su najveći problemi u odnosima Hrvatske i BiH? Zašto političari ove dvije zemalja ne sarađuju bolje te treba li Milorada Dodika shvaćati ozbiljno kada prijeti secesijom govorio je Konaković.

O odnosima Hrvatske i BiH

Njegov prvi vanjskopolitički potez je bio dolazak u Zagreb.

– Skoknuo sam do Brisela prije nego što smo mi uskladili termine. Naravno, prva destinacija u regiji je bila Hrvatska. Smatram to za nijansu boljom destinacijom od ostalih u regiji, jer mislim da su odnosi Hrvatske i BiH i generalno politička stabilnost ovog dijela jugoistočne Evrope preduslov za bilo kakav pomak u bilo kojoj sferi ili reformi života – kazao je Konaković.

Konaković ističe da ima puno pitanja i puno prilika između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Osnovna pretpostavka

– Regionalnu stabilnost smatram osnovnom pretpostavkom, prije svega za bilo kakav dogovor, Bosna i Hercegovina je zemlja konsenzusa. Dolje nema nijedne odluke ako se ne složimo svi da je ona potrebna – objasnio je.

Kaže da mu je jasna zainteresiranost Hrvata za hrvatski narod u BiH.

– Ona je prirodna kao što je zainteresirana i Srbija za Srbe u BiH, ali je tu potpuno jasna granica. O pitanjima o BiH, odlučivat će se u institucijama BiH, Bošnjaci, Srbi, Hrvati u Bosni i Hercegovini i svi građani koji ne pripadaju etničkim skupinama.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba