fakta.ba

VIDEO / Osmanović: Životi koji su položeni u temelje države ne smiju biti uzaludni

Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, delegacija Skupštine i Vlade Kantona…

Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo je, u okviru obilježavanja Bitke za odbranu Predsjedništva Republike BiH, položila cvijeće i odala počasti na šehidskom mezarju “Kovači” – na centralnom nišanu Bosanskom šehidu i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Delegacija Općine Stari Grad također je, povodom obilježavanja 2. maja – Dana Općine, posjetila šehidsko mezarje Kovači i odala počast poginulim braniteljima.  

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović je tom prilikom izjavio novinarima da je 2. maja 1992. godine bila jedna od najznačajnijih bitaka, te da je tog 2. maja odbranjen grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina.

– Znali smo ciljeve koji su tada postavljeni, da se zauzme Predsjedništvo RBiH, Radio-televizija. Međutim, kao ponosni pripadnik Specijalnog odreda ‘Bosna’ mogu reći da smo tada to spriječili i u značajnoj mjeri nanijeli gubitke neprijatelju, od kojih se nisu oporavili – kazao je ministar Osmanović.         

Istaknuo je da životi koji su položeni u temelje države ne smiju biti uzaludni, te da kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava.

– Na taj način šaljemo poruku da će biti Bosne i da će je uvijek biti – poručio je ministara Osmanović.

Ističe i da se ovom prilikom mora poslati poruka “da ćemo, bez obzira na to koliki ataci bili prema nama, izdržati i bit će Bosne”.      

Bitka u kojoj je odbranjeno Sarajevo, 2. maja 1992. godine, poznatija kao Bitka za Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine, bila je presudna za odbranu glavnog grada, ali i za odbranu nezavisnosti i cjelovitosti države Bosne i Hercegovine. Bila je to prva, velika bitka za glavni grad BiH, a plan agresora, odnosno snaga bivše JNA, potpomognutih paravojnim formacijama, bio je da zauzmu Predsjedništvo RBiH i eliminišu tadašnje državno rukovodstvo.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba