fakta.ba

Vlada KS u problemu: Za subvencije mladima nema dodatnog novca, Bečarević upozorio Uka da 5,5 miliona KM neće biti dovoljno

Vlada Kantona Sarajevo neće izdvajati dodatni novac pored već predviđenih…

Vlada Kantona Sarajevo neće izdvajati dodatni novac pored već predviđenih 5,5 miliona KM za subvencije mladima za kupovinu stana. 

Iako je prema preliminarnoj listi uslove ispunio 1.141 aplikant to bi značilo da bi svaki od njih trebao dobiti po 4.820 KM. To je daleko manje od 10.000 KM koliko je bilo ranije, a ove godine zbog poskupljenja cijena nekretnina taj iznos je trebao biti oko 12.000 KM. 

Ukoliko bi se Vlada KS držala „tog obećanja“ onda bi za isplatu po 12.000 KM svim aplikantima bio potreban dodatni novac i to 8,1 milion KM. Moguće je da će u procesu žalbe broj aplikanata biti i veći ukoliko komisija prihvati neke prigovore. 

Premijer Uk je za Klix danas kazao da će „Vlada odlučiti koliko će se i na koji način novac podijeliti“ ali da neće biti dodatnog izdvajanja novca. 

Bivši ministar komunalne privrede i infrastrukture Almir Bečarević u čijem je mandatu i proveden javni poziv kazao je da je 5. novembra upozorio Vladu KS da će nedostajati novca za sve one koji budu prošli na javnom pozivu. Njegova procjena je bila 800 prijava, ali zbog perioda od čak 15 mjeseci koliko je bilo obuhvaćeno javnim pozivom, pristigao je veći broj prijava. 

„Što se tiče kriterija iste sam dostavio prije održavanja Vlade KS i tražio da svi pogledaju te kriterije i daju svoje mišljenje. Niko, ali niko nije imao primjedbu i svi su se složili da se ukine kriterij od 3 godine da morate imati prebivalište u KS. Svi su se složili iz razloga što su to tražili i pojedini zastupnici u KS, a i bile su primjedbe od institucija da je to diskriminirajući kriterij. Također, desetina poziva je bilo i od aplikanata koji su izgubili pravo iz prethodnih godina, te je iz svih ovih razloga odlučeno da je javni poziv dobro sačinjen i Vlada KS ga je jednoglasno usvojila“, kaže Bečarević u reakciji. 

On je naveo da je i sam premijer Uk podržao javni poziv, a da sada kada su neki zloupotrijebili javni poziv mijenja mišljenje. 

„Ovdje je problem nedostatak novca i problem sa premijerom što ne zna obezbijediti novac“, kazao je Bečarević. 

Nova Vlada KS u kojoj više nije bilo mjesta za kadrove Stranke za BiH Bečarevića i ministra finansija Emira Dedovića imenovana je 15. novembra.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba