fakta.ba

VOJIN MIJATOVIĆ OTKRIVA: “Vrijeme je za obračun s kriminalom, slijedi još puno hapšenja i novih procesa”

Slijedi otvaranje mnogih slučajeva i siguran sam još puno hapšenja…

Slijedi otvaranje mnogih slučajeva i siguran sam još puno hapšenja i procesuiranja, kaže u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba federalni dopremijer i ministar, te potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Vojin Mijatović, odgovarajući na pitanje mogu li najnoviji slučajevi procesuiranja utjecajnih lokalnih čelnika u Sarajevu, koji su izazvali dosta pažnje javnosti, doprinijeti zaoštravanju borbe protiv kriminala i korupcije u institucijama, te da li se slične aktivnosti mogu očekivati i na razini FBiH?

Vrijeme je za čišćenje

“Bez dileme vrijeme je za ukupni obračun sa kriminalom i korupcijom i to je nulti prioritet nove Vlade FBiH. Vrijeme je za čišćenje decenijskog kriminala u institucijama i uspostava vladavine prava i sistema…. Nemamo mi sto života već jedan i dužni smo da građanima obezbijedimo normalnu državu. Tu više nema pregovora ni izgovora”, poručuje Mijatović. Krajnje otvoreno govori o stanju zatečenom u Federalnoj vladi i planovima, smjeni direktora javnih preduzeća, o bankrotu koji prijeti RS-u i tome zašto Miloradu Dodiku nema spasa bez države BiH i Federacije BiH zbog čega je čelnik SNSD-a očajan i nervozan, istočnoj i južnoj interkonekciji i drugim pitanjima…

Gospodine Mijatović, preuzeli nedavno ste ministarsku i dopremijersku dužnost Vladi FBiH, kakvo stanje ste zatekli?Za mene je ovo velika čast, ali i odgovornost. Želim se zahvaliti na povjerenju i premijeru [Nerminu] Nikšiću, ali i svim predsjednicima političkih stranaka koje čine vladajuću većinu. Za mene sve ovo nije ništa novo, radio sam i u Vladi entiteta RS i u Vijeću ministara BiH u proteklih 20 godina.

Pošto je samo par dana od preuzimanja pozicija, rano je za ozbiljnije ocjene, užurbano radimo na snimanju stanja po svim sektorima i veoma brzo ćemo izaći sa akcionim planovima i kratkoročnim i dugoročnim u skladu sa Programom rada i ekspozeom premijera. Ono što već sada vidim jeste da su institucije poprilično zapuštene i uspavane.Čeka nas mnogo brži tempo i veliki rezovi. Državni službenici kao i rukovodstva javnih preduzeća će morati na lakši ili teži način shvatiti da smo mi servis građana i da nam oni plaćaju plate. Mnogo toga će biti promijenjeno u odnosu da postojeće stanje koje nikako ne možemo reći da je dobro. Vrlo otvoreno želim poslati poruku svima u javnoj upravi – čekaju nas velike promjene, i mnogo znoja i rada. Građani moraju brzo osjetiti da institucije brinu o njima.

Neće biti amnestije

Bili ste pak vrlo kritični o stanju zatečenom u sektoru razvoja, poduzetništva i obrta kojeg vodite, te najavili promjene, šta se u međuvremenu promijenilo?

Ovo je resor koji mora biti motor razvoja Federacije BiH. Fokus rada ove Vlade pored ostalog će biti privreda i mnogo toga će pretrpjeti izmjene. Ovo je ministarstvo bilo jako uspavano, bez komunikacije s javnošću, bez mjerenja stvarnih efekata prema krajnjim korisnicima. Godinama se sprovode isti programi i nekako stičem utisak da su postali svrha sami sebi, a ne stvarni servis malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i obrtnicima. Sada ćemo uraditi reorganizaciju unutar Ministarstva, uraditi duboku analizu i reviziju učinka dosadašnjih programa i projekata, te u pokušati u kratkom roku značajnije efektuirati u okviru postojećih okvira. Nakon toga ćemo spremiti značajno izmijenjen okvir djelovanje za sljedeću godinu i za čitav period mandata.

Takođe, već sam uvidio značajne probleme i nepravilnosti u realizaciji postojećih projekata, pa čak i neke situacije koje ukazuju na krivičnu odgovornost. Sve ćemo detaljno obraditi i postupiti u skladu sa zakonskim aktima i ovlaštenjima. Neće biti amnestije na bilo čije propuste, zloupotrebe ili nečinjenje u skladu za zakonskim okvirom.

Konkretno, šta će biti Vaši prioriteti rada u narednom periodu?

Ministarstvo mora nametnuti novi tempo i mnogo širi okvir rada, želja mi je da napravimo najbolje uslove i klimu za rad malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i obrtnika u regionu, uvjeren sam da to možemo. Uvjeren sam da FBiH može brzo postati najatraktivnija zona za poslovnu djelatnost u regionu. Već za sljedeću sjednicu Vlade FBiH spremamo dva zakonska rješenja koja će značajno i sistemski napraviti okvir, a to su Zakon o poticanju razvoja male privrede u FBiH i Zakon o preuzetničkoj infrastrukturi u FBiH.

Takođe, prioritet će biti i jačanje i dalje nadogradnja Garancijskog fonda. Ovo je veoma jak instrument s kojim zajednički upravljaju Ministarstvo i Razvojna banka FBiH. Ovo je instrument sa kreditnim potencijalom od 500 miliona KM i predstavlja veoma jaku podršku za razvoj kapaciteta male i srednje privrede. Važno je napomenuti da ćemo u svemu što budemo radili uvesti mnogo veći stepen transparentnosti i uključiti aktivno sve zainteresovane strane, od civilnog društva, preko komora, do krajnjih korisnika iz privrede.

Vijeće ministara je ove sedmice usvojilo odluke o gradnji istočne i južne gasne konekcije. Kakav stav Federalne vlade se može očekivati prije svega u pogledu “Južne interkonekcije BiH i Hrvatske”?

Bez dileme i istočna i južna gasna interkonekcija su potreba i od koristi za sve građane BiH, i to je vrlo jasan stav svih nas koji je iznio i premijer Nikšić. Nažalost, naučili smo od svih tema u BiH da pravimo politikanstvo pa tako i od ovoga. Vrijeme je da se manemo takvih praksi i okrenemo prema interesu građana u čitavoj zemlji. Potrebne su nam sve investicije i one ne smiju biti predmet političkih ucjena 

Dodiku nećemo dozvoliti urušavanje institucija

Sinoć ste uputili poruku Miloradu Dodiku da ne shvaća kao slabost pruženu ruku iz FBiH. Postoji li oko lidera SNSD-a i RS-u dovoljno ljudi koji shvaća pogubnost i opasnost politike koju on vodi, sa sve radikalizacijom političkih odnosa, vezanjem uz Putina itd?

Nažalost, Milorad Dodik nastavlja sa svojom pogubnom politikom. Ta politika sad već uveliko ugrožava život prvenstveno građana entiteta Republika Srpska, a onda i u ostatku zemlje. Mi smo zaista spremni na saradnju, ali nikako nećemo dozvoliti urušavanje državnih institucija, niti države BiH. Milorad Dodik mora shvatiti da mi nismo SDA ili DF, da u nama neće naći partnere za nacionalističko nadvikivanje, sa nama nema lažnog patriotizma. Mora shvatiti da mu mi nećemo biti pogonsko gorivo kao što je navikao sa SDA.

On mora shvatiti da je postao sa svojom politikom problem svima, i Beogradu i Zagrebu, ali i Banjoj Luci i Sarajevu. On mora shvatiti da građani oba entiteta neće plaćati njegove cehove i plaćati cijenu njegovog lažnog patriotizma kojim skriva kriminal i gotovo bankrot entiteta RS.

Nažalost, cijeli svijet je shvatio da je ruska politika pogubna. Jedino Dodik i pojedinci iz SDA u strahu od sopstvenog kriminala i pada s vlasti podržavaju rusku politiku i poručuju da BiH treba ići tim putem!? Sreća velika većina u BiH je svjesna da je ovo pogubno i da je sudbina i BiH i regiona vezana za EU, SAD i zapadni svet.

RS je pred bankrotom, slijede kašnjenja penzija i drugih isplata

Bh. entitet RS je, recimo, u poziciji da mora isti dan isplatiti 320 miliona KM duga i isplatiti penzije, nešto bi moglo zatajiti, je li RS, zapravo, pred bankrotom kojeg ste već spomenuli? Da li je to razlog Dodikove nervoze? Zašto se o tim temama toliko malo govori?

Znate da sam skoro dvije decenije obnašao različite pozicije u institucijama entiteta Republika Srpska. Između ostalog, dugo sam godina proveo kao pomoćnik u Ministarstvu finansija. Dodik je svojom politikom doveo entitet pred bankrot i jasno je da više nema rešenja. Dodik je zbog svoje politike entitet RS uveo u sankcije i suštinski su zatvoreni svi međunarodni finansijski izvori.

Gotovo sam siguran da će do kraja godine doći do ogromnih problema u isplati i plata i penzija, ali i redovnih tranši prema drugim korisnicima i da ćemo vidjeti ozbiljnu krizu u RS. Tu više nema dileme i između ostalog to je jedan od osnovnih razloga Dodikove nervoze. Dakle, imam podatke i bez dileme, penzioneri i ostali budžetski korisnici u RS mogu očekivati kašnjenja i probleme u narednim mjesecima, nažalost!

Može li FBiH, zapravo spasiti bh. entitet RS i pomoći, zajedno sa institucijama države, da taj dio naše zemlje izađe iz krize? Koliko nas sve ugrožava takva situacija?

BiH je jedinstven ekonomski prostor i bez dileme finansijska kriza u jednom entitetu će dati negativne efekte i po ostatak zemlje. U jednom trenutku će indirektno ovo postati problem svih nas i moraćemo se svi uključiti u rješavanje ovog problema. Zato Dodik i jeste nervozan. Njemu je sada više nego ikad potreban i Savjet ministara BiH i Parlamentarna skupština BiH.  Zamislite stepen njegove nervoze jer jedino rešenje jeste pomoć njemu mrska država BiH i mrske Federacije BiH. Zamislite godinama vrijeđate, pljujete, omalovažavate i državu i sve nas i sada postajete svjesni da vam bez BiH nema opstanka. Sudbina BiH je sudbina svih nas u oba entiteta, a Dodikove laži, kriminal i lažni patriotizam sada izlaze na svetlost dana. Ovo je bez dileme pokazatelj da nam trebaju još jače državne institucije i da zapravo voditi politike kakve Dodik vodi jeste pogubno po sopstveni narod.

Njihova BiH i naša BiH – nisu iste

Kako vidite političke procese u Federaciji BiH i šta možemo očekivati u doglednom periodu?

Došlo je do promjene vlasti u FBiH i na državnom i na entitetskom nivou, i to je sada jasno kao dan. Prvenstveno SDA, ali i njihovi koalicioni partneri, platili su cijenu svog lažnog patriotizma koji traje decenijama. Vidljivo je da su mnogi u prethodnoj vlasti ogrezli u kriminal i čeka nas otvaranje mnogih afera koje će na svjetlost dana donijeti nevjerojatne stvari.

Još su vrlo agresivni i pokušavaju na sve načine prikazati da su oni patriote i za građansku BiH, a mi nekakvi izdajnici!? Naravno, jasno je da je to samo dimna bomba, jer imaju informacije i svjesni su da slijedi depolitizacija pravosuđa prevashodno, a to njih mnoge vodi u centar mnogih afera pa i lišavanje slobode.

Njihova BiH i naša BiH nisu iste, to im želim jasno poručiti, ovo će biti zemlja svih nas sa jednakim pravima iuz puno uvažavanje, ovo će biti zemlja u kojoj ne vladaju porodice i vjerske zajednice, već institucije u službi građana. Građanska država je moj politički san, ali nikako koje smo imali priliku vidjeti ispred Parlamenta FBiH kada se birala nova Vlada FBiH. Njihov narativ je isti kao i Dodikov. Ja za Dodika nisam Srbin, kao što oni tvrde da Nermin i Dino nisu Bošnjaci. Mi bez rezerve moramo pokazati da smo različiti u odnosu na njih i da može bolje i drugačije, a slijedi nam veoma težak period obračuna sa “dubokom državom” koju su oni postavljali decenijama. Moramo biti spremni na žestoku borbu, ali sam siguran da ćemo pobijediti! Bez dileme!

Mogu li se zaista očekivati masovne smjene direktora vodećih javnih kompanija nakon što je premijer Nermin Nikšić uputio poziv istima da stave mandate na raspolaganje?

Premijer je uradio sasvim normalnu stvar i pozvao direktore i uprave javnih preduzeća da stave mandate na raspolaganje. Njihove politike nisu u skladu s našim politikama. Javna preduzeća su njima bila u službi stranaka koje predstavljaju, a mi to nećemo dozvoliti. Javna preduzeća vraćamo građanima FBiH koja moraju postati njihov servis. Vrlo jasna poruka, slijede smjene svih direktora i uprava ukoliko ne stave mandate na raspolaganje, ali u skladu sa zakonima ove države.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba