fakta.ba

Vučić: Kurti po svaku cijenu želi izazvati sukobe, zapadne zemlje žele da Srbija prizna Kosovo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kritizirao je u četvrtak kosovskog premijera…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kritizirao je u četvrtak kosovskog premijera Albina Kurtija da ga ne zanima formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) nego po svaku cijenu želi izazvati sukobe na Kosovu, ali i zapadne zemlje koje, kako je kazao interesira jedino kada će Srbija priznati neovisnost Kosova.

“Nećemo pristati na njihove prijevare”, rekao je Vučić, u Raškoj, tijekom sastanka s političkim predstavnicima Srba s Kosova koje je pozvao da budu jedinstveni u svojoj odluci da ne izađu na izbore 23. travnja u četiri općine na sjeveru Kosova.

“Bit će vam Kurti gradonačelnik, ali bar će biti stvari očigledne”, rekao je Vučić, navodeći da u općinama na sjeveru Kosova živi tek neki, najmanji, postotak Albanca, iako će i oni glasati na tim izborima.

Vućić je rekao da Kurti inzistira na izborima na sjeveru Kosova kako bi poslije rekao da Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić nisu srpske općine pa ne mogu formirati ZSO.

Prema njegovim riječima, Beograd  je uputio više nego kompromisan prijedlog o registarskim tablicama za automobile, ali ako to ne bude prihvaćeno, odgovor će biti “ozbiljan prema strani koja koristi silu i maltretira Srbe”.

Predsjednik Srbije izjavio je danas, na početku sastanka sa Srbima s Kosova da će Srbija izdvojiti dodatna ulaganja kako bi sačuvala srpsko stanovništvo na Kosovu i naveo nekoliko konkretnih mjera.

Vučić je rekao da će povećati privremene naknade s 11.000 dinara na 20.000, što je 6.600 eura godišnje, a druga mjera je ekonomsko osnaživanje nezaposlenih osoba angažiranjem u državnim ustanovama, i za to će biti izdvojeno oko 5.600 eura.

“Treća mjera je unapređenje rada zdravstvenih ustanova na Kosovu kroz zapošljavanje kadrova, to je 50 novih liječnika i 50 medicinskih sestara i to je u novcu godišnje više od dva milijuna eura “, kazao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo i razvoj poljoprivrede, pčelarstva, otklanjanje posljedica poplava, izgradnju cesta i bazena, te istaknuo da je to 28 milijuna eura ulaganja mimo svega što je do sada opredijeljeno i da su ova financijska sredstva na raspolaganju odmah.

Takve Vučićeve riječi prisutni su ispratili glasnim aplauzom, na što je on odgovorio da takve mjere može provoditi samo jaka država i da je taj aplauz zaslužen.

Kako javlja Beta, predsjednik Srbije, srbijanska premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, nastavili su Raškoj razgovore s političkim predstavnicima Srba s Kosova.

(FENA)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba