fakta.ba

Zastupnički dom izabrao Lendu, Stojanovića i Bradaru, čeka se Dom naroda

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrao je na…

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrao je na današnjoj drugoj vanrednoj sjednici novo rukovodstvo entiteta.

Zastupnici su velikom većinom glasova izglasali da će novo rukovodstvo Federacije BiH činiti Lidija Bradara iz HDZ-a, Refik Lendo iz SDA i Igor Stojanović iz SDP-a.

Na sjednici je bilo prisutno 97 zastupnika, a odustan je bio samo zastupnik Denis Gratz. Novo rukovodstvo je podržalo zastupnika 96 zastupnika, protiv je bio samo Slaven Raguž iz HRS-a.

Izabrano rukovodstvo će između sebe se dogovoriti ko će biti predsjednik Federacije BiH, a ukoliko ne budu mogli da postignu konsenzus konačnu riječ će imati Zastupnički dom.

Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH imaju ključnu ulogu prilikom imenovanja Vlade entiteta jer prema trenutnom zakonodavstvu Vladu imenuje predsjednik uz saglasnost oba potpredsjednika.

Sjednica je započela minutom šutnje i učenjem Fatihe u znak sjećanja na stradale žrtve zemljotresa u Turskoj. Predstavnički dom je usvojio incijativu kojom je zadužio Vladu Federacije BiH da obezbjedi pomoć pogođenim područjima zemljotresom.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba