fakta.ba

Zastupnik u Skupštini KS Muamer Bandić tvrdi da se priprema enormno poskupljenje vode

Zastupnik SBiH-a u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić tvrdi da…

Zastupnik SBiH-a u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić tvrdi da se u ovom kantonu priprema znatno poskupljenje vode, kao i usluga odvoda otpadnih voda.

Istakao je podatke o tome za koliko će poskupjeti usluge kantonalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK).

“Prema važećem cjenovniku, postoje tri kategorije potrošača. Prva kategorija su oni koji troše do pet metara kubnih i trenutna cijena za njih je 0,70 KM. Druga kategorija su oni koji troše od pet do 30 metara kubnih i trenutna cijena za njih je 0,84 KM. Treća kategorija su oni s najvećom potrošnjom, više od 30 metara kubnih, i trenutna cijena za njih je 1,17 KM. ViK predlaže da se cijena vode izjednači za sve kategorije na 1,08 KM”, ukazao je.

Prema Bandićevim riječima, time bi se cijena vode za treću kategoriju, najveće potrošače, snizila za osam posto u odnosu na postojeću cijenu, a za preostale dvije kategorije, za koje je naveo da su najbrojnije, značajno povisila.

“Kakva je budalaština u pripremi, najbolje se vidi iz činjenice da male potrošače iz prve kategorije, koji su u principu socijalna kategorija stanovništva, prema ovom prijedlogu čeka i najveće poskupljenje vode od 54 posto i odvod otpadnih voda od čak 130 posto. Potrošače iz druge kategorije čeka rast cijena vode za 29 posto i odvod otpadnih voda za 94 posto”, dodaje.

Istakao je i ono što smatra, kako je konstatovao, pravim amaterizmom u upravljanju javnim resursima.

“Tek pravi amaterizam u svaljivanju lošeg upravljanja javnim resursima na leđa građana vidimo kada novu predloženu cijenu vode uporedimo s predloženom cijenom po kojoj će ViK tu istu vodu prodavati Istočnom Sarajevu. Cijena za Istočno Sarajevo bit će 0,72 KM, što znači da će građani Sarajeva vodu plaćati od 33 posto višoj cijeni. Šta reći, nego bravo majstori”, poručio je Bandić.

Shodno prethodno navedenom, smatra da je na djelu diskriminacija građana Kantona Sarajevo te je naglasio da kao zastupnik neće podržati poskupljenje ViK-ovih usluga.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba