fakta.ba

ŽELJZNO POLJE / Treći planinarski pohod “1. mart – Dan nezavisnosti BiH” na Mahnjaču

Intoniranjem državne himne, polaganjem cvijeća na spomen obilježje te odavanjem…

Intoniranjem državne himne, polaganjem cvijeća na spomen obilježje te odavanjem počasti poginulim žrtvama rata Željeznog polja kod Žepča u ratu devedesetih počeo je ovogodišnji, 3. planinarski pohod, “1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine” u okviru kojeg su planinari otišli do lokaliteta Gojanovac na Mahnjači.

Predsjednik Planinarskog društva “Mahnjača 1358” Muris Tutnjić naglasio je da ovim pohodom obilježavaju Dan nezavisnosti BiH, ali i treću godišnjicu postojanja tog društva, koje ima 90-ak članova i koje je prošle godine postalo član Federalnog saveza planinara BiH.

– Presretan sam i zahvalan svim učesnicima ovog pohoda, koji su došli u naše mjesto da zajedno obilježimo Dan nezavisnosti BiH i godišnjicu našeg društva. Hvala svim planinarima iz gradova i općina Zeničko-dobojskog, Travnika, Sarajeva i Konjica – dodao je.

Mještani Željeznog polja, koje ima 12 zaseoka i više od 4.500 stanovnika, u proteklom su ratu, za slobodu domovine, dali više od 60 šehida te 12 civilnih žrtava rata.

O doprinosu ovog kraja u proteklom ratu, svjedoči i podatak da su planinari danas, uz uživanje u prekrasnim te snijegom prekrivenim šumama i proplancima, na putu do Lovačkog doma na Gojanovcu imali priliku da toče i vodu na brojnim “hajr-česmama” na planini Mahnjači.

Tako iz jedne česme voda izvire iz mermerne ploče u obliku karte BiH, dok je drugoj ugraviran i natpis “Šta će mi škola, ako nemam državu” sagrađena u čast Samira Ibrića koji je kao devetnaestogodišnji borac Armije Republike BiH poginuo 1994. godine.

Planinari su zastajali te učenjem Fatihe odali i počast Nuri Kadušić iz sela Domislica kod Novog Šehera, koja je u ljeto 1993. godine u 80. godini života preminula u bijegu Bošnjaka iz tog kraja preko planine Mahnjače te je i ukopana pored puta, na šta danas podsjeća njen mezar.

Da ovo planinarsko društvo planira i narednih godina ugošćavati planinare iz drugih bh. gradova svjedoči i podatak da su otpočeli pripremne radove na izgradnji vlastitog planinarskog doma na lokalitetu Padež na 890 metara nadmorske visine.

(Izvor: Fena)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba