fakta.ba

Zukan Helez oštro odgovorio na prozivke: Muzej HVO-a na Heliodromu u Mostaru nisam osnovao ja, nego ministri prije mene

Ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP) oštro je reagirao nakon…

Ministar odbrane BiH Zukan Helez (SDP) oštro je reagirao nakon što su mu, kako je naveo u svom statusu na ličnom Facebook profilu, pokušali imputirati da je on instalirao muzej HVO-a na Heliodromu u Mostaru.

Šta je stvarna istina ministar Helez napisao je na Facebook, a njegov status prenosimo u cjelosti i bez uredničkih intervencija:

„Promjena vlasti u svakom demokratskom društvu je sasvim normalan proces koji se implementira nakon izbora. Očito da to ne važi za Bosnu i Hercegovinu. Znajući sa kim imamo posla kada su u pitanju oni koji vladaju 30 godina u BiH i sad trebaju u opoziciju, očekivao sam jako prljavu borbu u što smo se već uvjerili kroz kupovinu poslanika, delegata, raznih preletača, pritisaka, ucjena i prijetnji.

Međutim, ovo što ovih dana pokušavaju da meni imputiraju i podmetnu prelazi svaku mjeru zdravog razuma.

Pokušavaju preko nekih udruženja i niskotiražnih portala da kažu kako sam ja instalirao muzej HVO-a na Heliodromu u Mostaru, a ustvari istina je slijedeća:

2019. godine Odluku o formiranju muzeja prve pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BIH u kasarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru, drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH u kasarni Rajlovac u Sarajevu, Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH u kasarni Kozara u Banja Luci donosi tadašnja ministrica odbrane Marina Pendeš. U toj odluci član 2 tačno locira muzej HVO-a u kasarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru. Znači odluka je donesena skoro 5 godina prije mog dolaska na čelo Ministarstva odbrane BiH.

U aprilu 2022. godine ministar Sifet Podžić potpisuje Memorandum o razumijevanju i saradnji između Ministarstva odbrane i Udruženja nosilaca ratnih odlikovanja HVO-a i predsjednika tog udruženja Lazara Martinović.

Tim memorandumom omogućeno je doniranje sredstava tog udruženja za opremanje Muzeja HVO-a u Mostaru. Ovo se sve dešava skoro godinu dana prije mog dolaska u Ministarstvo.

Kao što se vidi iz priloženog Muzej HVO-a u Mostaru i njegovu lokaciju, opremanje i finansiranje jasno su definisali ministri prije mene, davno prije mog dolaska na čelo ovog ministarstva.

2019. godine kad je Marina Pendeš potpisala tu Odluku u koaliciji su čvrsto bili SDA i HDZ, a 2022. godine kada je potpisan Memorandum o razumijevanju u koaliciji su bili SDA-DF i HDZ.

Naravno, portali i udruženja koji danas pišu o tome tad su nijemo zašutjeli, jer su “njihovi” to potpisivali. U svemu tome raduje me da su to lokalni i niskotiražni portali.

Ono što je primjetno odlaskom “njihovog” čovjeka (4+4) sa čela OSA-e ti kvazi portali koji godinama crpe budžetski novac ostaju obezglavljeni zbog nedostatka informacija koje im je dotični dostavljao.

Formiranjem nove Vlade FBIH i kantonalnih vlada ostaju bez sigurnih izvora finansiranja iz budžeta.

Na kraju želim da im poručim da od njih svašta očekujem, pa i ono što nije svojstveno ljudskom rodu, ali budite sigurni na svaku vašu lažu moj odgovor će biti gole činjenice, argumenti i istina.

P. S. Da im u borbi za vlast ništa nije sveto, pokazuje i ovaj primjer kada žrtve Heliodroma i ljude koji su prošli najveće torture i mučenja koriste u borbi za fotelje, beneficije i ostanak na vlasti. U tom logoru su strašno zlostavljani i mnogi članovi moje šire porodice (Pilavi, Bektaši, Bećirovići), a neke od njih nikada nismo ni pronašli. Gospodo, kvazi patrioti neka vas bude sram i stid.“

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba