fakta.ba

Kupci razočarani: Apple se suočava s padom prodaje MacBookova

Apple je bio prisiljen smanjiti narudžbe za laptop zbog nedostatka…

Nakon loše prodaje iPhonea 15 u Kini, Apple se izgleda suočava i s padom prodaje MacBookova. Uvaženi Appleov analitičar Ming-Chi Kuo predviđa da će isporuke MacBooka pasti na 17 miliona jedinica u 2023. godini. To je pad od 30 posto na godišnjoj razini.

Kako piše Forbes, nekoliko faktora utječe na nedostatak interesa – Kuo ističe maloprodajne performanse 15-inčnog MacBook Aira i nedostatak novih proizvoda za prazničnu sezonu. 

Predstavljen na Appleovoj Svjetskoj konferenciji za programere 2023. godine, 15-inčni MacBook Air bio je prvo macOS prijenosno računalo usmjereno na potrošače sa zaslonom većim od 13 inča.

Što je dovelo do gubitka interesa za MacBookovima?

Očekivalo se da će to biti popularno prijenosno računalo s većim zaslonom kakav su kupci priželjkivali. Ubrzo nakon što je ovaj Air krenuo u prodaju, Apple je bio prisiljen smanjiti narudžbe za laptop zbog nedostatka potražnje. Predviđanja o uspjehu 15-inčnog modela nisu bila u skladu s tržištem.

Ipak, nedostatak novih MacBookova za četvrto kalendarsko tromjesečje bit će najveća prepreka povećanja prodaje. Ljubitelji marke su ove godine očekivali da će Apple u oktobru lansirati novi MacBook Air sa sljedećom generacijom Apple Silicona (čipset M3), debitirajući s čipsetom M3 izgrađenim u 3nm proizvodnom procesu.

Neće doći do povećanja prodaje

Oktobratsko osvježenje MacBooka nije se dogodilo, što znači da neće doći ni do povećanja prodaje. Apple se može nadati da će se brojke ponovno vratiti u 2024. godinu kada lansira novi Apple Silicon i nove MacBookove. No, kao što pokazuju posljedice 15-inčnog MacBook Aira, Appleovi MacBook planovi ne odgovaraju savršeno potrošačima.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba