fakta.ba

Meta u Evropi uvodi pretplatu za Facebook i Instagram

Najpopularnija svjetska mreža društvenih medija

Meta je u ponedjeljak je najavila da će korisnicima u Evropi ponuditi plan pretplate za Facebook i Instagram bez reklama u skladu sa propisima Evropske unije.

Mjesečni plan pretplate za korisnike u Evropskoj uniji, Evropskome ekonomskom prostoru i u Švicarskoj koštat će 9,99 eura za online korisnike, dok će korisnici iOS-a i Androida morati mjesečno izdvojiti 12,99 eura.

Propisi EU prijete ograničenjem mogućnosti Mete da personalizira reklame za korisnike bez njihova pristanka i mogli bi naštetiti njezinu glavnome izvoru prihoda.

Najpopularnija svjetska mreža društvenih medija pod pritiskom je antimonopolskog zakonodavstva u EU.

U julu je vlasnik Mete Mark Zuckerberg izgubio bitku zbog njemačke odredbe o ograničenju podataka. Tada je najviši evropski sud podržao njemačko antitrustovsko nadzorno tijelo i njegovu ovlast po kojoj i ono može istraživati povrede privatnosti.

Meta korisnicima nudi izbor između besplatnog korištenja mreže uz oglase i njezino korištenje bez oglasa uz pretplatu, što bi korisnike moglo ponukati da se odluče za prvu opciju te tako pomoći Meti da prihvati propise, a da pritom ne mijenja poslovanje s reklamama i oglasima.

Ranije ove godine Metu je kaznila irska Komisija za zaštitu podataka svotom od 390 miliona eura. Zuckerberg je upozoren da ne može koristiti takozvani “ugovor” kao pravnu osnovu za slanje reklama korisnicima na temelju njihove online aktivnosti.

Kompanija je kasnije objavila da od korisnika u EU kani zatražiti pristanak prije nego što firmama omogući ciljano oglašavanje, da bi se zadovoljili razvojni regulatorni zahtjevi u regiji.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba