fakta.ba

Roblox konačno dolazi na PlayStation

Jedna od najpopularnijih platforma za kreiranje igara

Roblox, jedna od najpopularnijih platforma za kreiranje igara, od oktobra će konačno biti dostupan na PlayStation konzolama. Najavljeno je to na konferenciji Roblox Developers (RDC) u petak. Roblox se bilježi više od 60 miliona igrača dnevno, pa i unatoč kritikama zbog nedostatka moderiranja sadržaja

Roblox, koji je besplatan za preuzimanje, već je dostupan na hrpi platformi, uključujući PC, Mac, iOS, Android i Xbox. No nedostatak podrške za Sonyjeve konzole bio je značajan manjak u Robloxovoj liniji, stoga je proširenje na PlayStation 4 i PlayStation 5 važan korak za popularnu platformu.

Ipak, bilo je nekih naznaka da se radi na verziji za PlayStation: prema popisu za 2022., Roblox je zapošljavao inženjera za PlayStation, a izvršni direktor David Baszucki nagovijestio je firma razmišlja o dovođenju aplikacije na PlayStation i Nintendo Switch. Roblox obećava da će PlayStation igrači moći pristupiti ‘punom katalogu Roblox iskustava’.

The Verge je pitao firmu o potencijalnom lansiranju Switcha. ‘Želimo da Roblox bude na svim uređajima, bilo gdje u svijetu. U ovom trenutku nemamo skore planove da Roblox bude dostupan na Nintendo Switchu’, rekao je glasnogovornik Roman Skuratovskiy. Međutim, na pozornici RDC-a, Baszucki je bacao ‘bubicu u uho’ da će se Roblox proširiti na više mjesta istaknuvši: ‘Ostanite s nama jer dolazi još platformi’.

Aplikacija Roblox će također biti dostupna na Metinim Quest uređajima za mješovitu stvarnost ovog mjeseca, nakon izbacivanja testne verzije u srpnju. Ta je verzija preuzeta više od milion puta u roku od pet dana, tvrde iz firme.

Proširenje je dio plana da se Roblox učini dostupnim ‘svugdje gdje ga korisnici pokušavaju koristiti’, uključujući mobilne uređaje, računare i uređaje proširene i virtuelne stvarnosti (AR/VR), rekao je za Reuters direktor proizvoda Robloxa Manuel Bronstein. ‘Pitam se bismo li trebali biti na svakoj televiziji’, rekao je Bronstein.

Roblox, sa 66 miliona dnevnih korisnika, od kojih su većina tinejdžeri, jedan je od najpopularnijih servisa za igranje igara za djecu i pomno ga prate tehnološki divovi poput Mete, pokušavajući privući sljedeću generaciju korisnika.

Roblox je na svojoj konferenciji najavio planove za pokretanje chatbota koji pokreće umjetna inteligencija za izgradnju svijeta do kraja godine.

Programeri će moći koristiti chatbot koji vrlo nalikuje alatu koji je prošle godine predstavio izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg, za generiranje virtualnih objekata i scena na naredbu, bez kodiranja. Metina tehnologija, koju još nije objavila, koristi glasovne naredbe umjesto pisanih razgovora.

Još jedan novi alat Roblox koji bi trebao biti predstavljen kasnije ove godine omogućio bi korisnicima mobilnih uređaja ili stolnih računara da obavljaju glasovne pozive s Roblox prijateljima koji se pojavljuju kao avatari. Tehnologija, nazvana Connect, koristi kameru uređaja za snimanje izraza lica i pokreta tijela učesnika, a zatim to prikazuje putem avatara osobe.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba