fakta.ba

Microsoft optužen da je narušio ugled Guardiana anketom koju je generirala umjetna inteligencija

Britanske dnevne novine The Guardian

Britanske dnevne novine The Guardian su optužile kompaniju Microsoft da je narušila njihov novinarski ugled objavljivanjem ankete generirane umjetnom inteligencijom u kojoj se spekulira o uzroku smrti žene uz članak izdavača vijesti.

Microsoftova služba za prikupljanje vijesti objavila je automatizovanu anketu uz priču The Guardiana o smrti Lilie James, 21-godišnje trenerice vaterpola koja je prošle sedmice pronađena mrtva s teškim ozljedama glave u školi u Sydneyu, navodi se u biltenu Evropske alijanse novinskih agencija (EANA).

U anketi koju je izradio AI program postaljeno je pitanje “Šta mislite koji je razlog smrti ove žene?” Čitatelji su zatim trebali izabrati između tri opcije: ubistvo, nesreća ili samoubistvo.

Čitatelji su ljutito reagovali na anketu, koja je zatim uklonjena, iako su komentari čitatelja o izbrisanoj anketi još uvijek bili dostupni jutro poslije.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba