fakta.ba

Moldavci mu zabranili ulazak u državu: Ples uz muziku Bregovića je kao ples na grobovima Ukrajinaca

Lider Bijelog dugmeta

Kako su objavili lokalni mediji, odluku moldavskih vlasti inicirali su Bregovićevi proruski stavovi

Organizatori Guitar Music Festivala, koji se održava u Moldaviji, objavili su jučer da je poznatom umjetniku Goranu Bregoviću zabranjen ulazak u tu zemlju, prenosi AA.

Vođa i gitarist sastava ”Bijelo dugme” Goran Bregović (72) trebao je nastupiti na Guitar Music Festivalu u Moldaviji, ali mu nije dozvoljen ulazak u tu zemlju.

U poruci objavljenoj na stranici festivala Bregović je uputio izvinjenje publici.

“Veoma smo razočarani kada nam nije dozvoljen ulazak u Moldaviju, na aerodromu Chisinau, bez zvaničnog pojašnjenja. Sa svojim muzičarima organizujem turneje svud po Evropi i nikada nisam imao poteškoća. Jako mi je žao što sam ovaj put ostao uskraćen za radost i zadovoljstvo da se pojavim pred vama”, naveo je Bregović u poruci.

Potpredsjednik Vlade Moldavije Dumitru Alaiba je nakon vijesti o zabrani ulaska Bregoviću potvrdio tu informaciju uz poruku:

“Bregoviću je zabranjen ulazak u zemlju. Nemam šta da dodam ovim riječima Natalije Garbu: ‘Današnji ples uz muziku Gorana Bregovića je kao ples na grobovima svih Ukrajinaca koji su poginuli od posljedica ruske agresije. Bos, veseo i bez kičme, bez položaja i mišljenja'”.

Kako su objavili lokalni mediji, odluku moldavskih vlasti inicirali su Bregovićevi proruski stavovi, u kojima je 72-godišnji muzičar podržavao aneksiju Krima, gdje je održao koncert u martu 2015. godine.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba