fakta.ba

Religijska diskriminacija u Bosni i Hercegovini: Izazovi i potreba za tolerancijom

Religijska diskriminacija predstavlja ozbiljan izazov za Bosnu i Hercegovinu

Religijska diskriminacija predstavlja ozbiljan problem u Bosni i Hercegovini, gdje se pojedinci/ke često suočavaju s predrasudama i nepravednim postupanjem na temelju njihove vjerske pripadnosti ili uvjerenja. Ova vrsta diskriminacije može imati ozbiljne posljedice po pojedince/ke i društvo u cjelini, uključujući ograničavanje prava, nasilje i izolaciju.

Jedan od oblika religijske diskriminacije u Bosni i Hercegovini je segregacija u obrazovanju, gdje se djeca često dijele prema religijskoj pripadnosti i pohađaju različite škole ili razrede, pa tako imamo još uvijek prisutan fenomen ”dvije škole pod istim krovom” što podrazumijeva da su učenici/e fizički razdvojeni u jednoj školi zbog različite vjerske pripadnosti. Ovo stvara podjele među mladima i ograničava mogućnosti za međuvjerski dijalog i razumijevanje. Osim toga, mladi uče različite historije u zavisnosti od geografskog položaja gdje žive i kojem dijelu BiH pripadaju što samim tim stvara potencijalne probleme budućim generacijama nerijetko njegujući nacionalizam kod njih na taj način kao i nepovjerenje i neprihvatanje prema drugom i drugačijem.

Također, vjerski simboli i obredi često su mete napada i vandalizma, što stvara osjećaj nesigurnosti i straha među pripadnicima određenih vjerskih zajednica. Prema izvještaju OHR-a, broj incidenata vandalizma na vjerskim objektima i grobljima u Bosni i Hercegovini povećao se u posljednjih nekoliko godina, što ukazuje na rastući problem.

Borba protiv religijske diskriminacije zahtijeva sveobuhvatan pristup koji uključuje osnaživanje zakonskih okvira koji štite prava vjerskih manjina, jačanje institucija koje provode te zakone te promicanje tolerancije i međuvjerskog dijaloga u društvu.

Religijska diskriminacija predstavlja ozbiljan izazov za Bosnu i Hercegovinu, ali uz zajednički napor svih dijelova društva, moguće je stvoriti okruženje u kojem se svaka osoba tretira s poštovanjem i ima jednake mogućnosti, bez obzira na religijsku pripadnost ili uvjerenje.

(Realizaciju projekta podržalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH)

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba