fakta.ba

Taste Atlas pohvalio pitu s Baščaršije

Popularni gastro vodič Taste Atlas ponovo je hvalio bosansku tradicionalnu…

Popularni gastro vodič Taste Atlas ponovo je hvalio bosansku tradicionalnu hranu, a ovaj put “na tapeti” se našla pita.

Taste Atlas pohvalio je sarajevsku buregdžinicu “Sač” odnosno pite koje su u ponudi ovog restorana. Oni su hranu iz ove buregdžinice okaraktersali kao kultnu hranu na kultnim mjestima.

“Burek u buregdžinici Saču u Sarajevu smatra se jednim od kulinarskih užitaka za one koji posjećuju ili žive u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ova buregdžinica poznata je po tradicionalnoj pripremi pite koja je sastavni dio balkanske kuhinje. Uprkos turskom porijeklu, ovo jelo je evoluiralo u ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje”, dodaju.

Oni su se osvrnuli i sam naziv buregdžinice, objašnjavajući značenje riječi sač.

“Naziv “Sač” odnosi se na tradicionalnu balkansku kulinsku ‘kupolu’ koja se koristi za pripremu jela na uglju, dajući hrani jedinstven okus i teksturu”, zaključuju.

Taste Atlas je u nekoliko navrata isticao bosanskohercegovačku kuhinju, odnosno njene specifične proizvode. Tako su se brojna bh. tradicionalna jela našla na listi najbolje ocijenjenih jela na svijetu.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba