fakta.ba

Užarena jabuka: Kupci bijesni na Apple

Novi iPhone grije se toliko da ga ne mogu ni…

Novi iPhone 15 tek je sedam dana u prodaji, a sve je veći broj korisnika koji se žale na jako zagrijavanje novog modela Appleovog telefona.

Čini se kako je problem raširen na cijelu liniju, prenosi 9to5Mac, a neki kupci su rekli kako su telefoni toliko vrući da se ne mogu držati u rukama. Kako navode, neki su ovo uočili dok se telefon punio preko žice, dok su drugi zagrijavanje uočili i tokom običnog korištenja u standardnim aplikacijama.

Još nije poznato zbog čega dolazi do ovakvog zagrijavanja, a iz Applea nisu komentirali ove navode.

Treba istaknuti da može doći do zagrijavanja telefona u prvom danu i kod početnog postavljanja, posebno kad se podaci prebacuju sa starog uređaja ili kad se skidaju s iClouda. Tada telefon obavlja gomilu procesa u pozadini.

No, ovi navodi i prigovori korisnika koji su dobili telefone za testiranja idu i nakon tog perioda.

Wall Street Journal obavio je svoja testiranja na iPhone 15 Pro Max modelu i oni su zabilježili temperaturu od 41,1 Celzij tokom punjenja. Temperatura je narasla na 44,4 Celzija dok su telefon punili i obavljali razne zadatke.

Korejski YouTuber BullsLab koristio je termalnu kameru (FLIR) i kod njega se telefon zagrijao na 46,7 Celzija tokom zahtjevnijeg korištenja.

Brojni korisnici i na Twitteru se žale na slični problem, a čini se kako prevladava iPhone 15 Pro Max.

O zagrijavanju telefona raspravljaju korisnici i na Appleovom forumu, pa je jedan istaknuo da se telefon nakon 10-ak minuta streaminga zagrijato toliko da ga je bilo teško držati, a pritom je svjetlina ekrana bila na 30 posto te je telefon izgubio 15 posto baterije.

Analitičar Ming-Chi Kuo, koji je često i prvi izvor provjerenih detalja oko novih Appleovih uređaja, navodi u svom postu kako bi za ovo mogli biti krivi ‘kompromisi u dizajnu sistema hlađenja koji su omogućili Appleu da sreže masu telefona’. Navodi kako su smanjena površina za rasap topline, odnosno pasivno hlađenje te okvir od titanija negativno utjecali na toplinsku učinkovitost telefona.

Navodi i kako se očekuje da bi Apple preko softverskog ažuriranja mogao djelomično riješiti ovo pitanje, no poboljšanja bi mogla biti ograničena, ako ne odluče smanjiti i performanse procesora. Ne uspiju li riješiti situaciju, to bi se moglo odraziti i na isporuke, navodi.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba