fakta.ba

Električna robo-taksi vozila pravit će se na Balkanu: Dio su šireg projekta urbane mobilnosti

Hrvatska tehnološka kompanija Project 3 Mobility (P3M) najavila je da…

Hrvatska tehnološka kompanija Project 3 Mobility (P3M) najavila je da će uskoro početi izgradnju fabrike robo-taksi vozila u okviru projekta vrijednog 535 miliona evra koji sufinansira Evropska unija.

Generalni direktorat za konkurenciju (DG COMP) Evropske komisije odobrio je ovog proljeća kompaniji Project 3 Mobility grant od 179,5 miliona evra, piše plutonlogistics.com.Project 3 mobility

Projekat za koji su hrvatskoj kompaniji odobrena sredstva nosi naziv “Istraživanje, razvoj i proizvodnja novih pokretnih vozila i prateće infrastrukture”, a registrovan je u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Odobravanje na svim nivoima Evropske komisije trajalo je skoro godinu i po dana.

Projekat kompanije Project 3 Mobility obuhvata istraživanje, razvoj i proizvodnju potpuno autonomnih električnih vozila, prateću infrastrukturu i softversku platformu.

Dio je šireg projekta urbane mobilnosti koji će se razvijati u Zagrebu.

Hrvatska će, kako poručuju čelnici ove kompanije, biti prva zemlja koja će izmijeniti zakone o ovoj novoj tehnologiji samovozećeg vozila.

“Proces kroz koji su tijela i institucije Evropske unije odobrile projekat bio je izuzetno dug i zahtjevan, a trajao je više od dvije godine od kada smo započeli početne rasprave o našem projektu. Odobreni grant je samo dio sredstava potrebnih za razvoj projekta, a Projekat 3 Mobility će prije izlaska na tržište uložiti najmanje 350 miliona evra svojih sredstava. Dio ovih sredstava je već dobijen od privatnih investitora, dok će deo biti prikupljen u naredne dve godine”, rekao je Marko Pejković, izvršni direktor projekta 3 Mobility.

Ova fabrika staviće Hrvatsku na mapu zemalja koje podstiču razvoj ključnih tehnologija budućnosti, koje će donijeti mnogobrojne prednosti zajednici i stvoriti značajan napredak u pravcu digitalnih i zelenih tehnologija.

Kako navodi, novi ekosistem urbane mobilnosti će značajno poboljšati obrasce mobilnosti i transportne sisteme u urbanim sredinama.

Ekosistem se sastoji od tri glavne komponente: autonomnog električnog vozila, specijalizovane infrastrukture i kompletne servisne platforme. kompanija Projekat 3 Mobility izgradiće proizvodni pogon u Hrvatskoj za masovnu proizvodnju autonomnih električnih vozila, prenosi b92.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba