fakta.ba

Google ukida osnovnu verziju Gmaila: Nisu svi sretni s tim

Googleova odluka naišla je na kritike slijepih i slabovidnih korisnika

U januaru 2024. godine Google će ukinuti osnovnu HTML (Basic HTML) verziju Gmaila.

Nije jasno kad je odluka o ukidanju – objavljena na službenoj stranici za korisničku podršku – donesena.

Na upit web odredišta Register iz Googlea su odgovorili kako Basic HTML sadrži prethodne inačice Gmaila, koje su zamijenjene novima prije više od deset godina i ne uključuju punu funkcionalnost tog servisa za web poštu.

To je objašnjenje pomalo neobično jer će vas sam Google, nakon što pokrenete Basic HMTL, upozoriti kako je riječ o izdanju dizajniranom za sporije internetske veze i starije web preglednike.

Googleova odluka naišla je na kritike slijepih i slabovidnih korisnika, koji tu verziju koriste radije nego Gmail s punim setom značajki.

Također, čini se kako je Google u posljednjih nekoliko mjeseci učinio osnovni HTML prikaz težim za pronalaženje. Google je i ranije gasio servise koji ne ispunjavanju njegove ciljeve. Tako su u ropotarnici historije završili RSS čitač Google Reader, Wave, Google Code i drugi.

Neki od njih su bili vraćeni nakon što su se korisnici pobunili. Primjera radi, G Suite je zadržan nakon što su korisnici upozorili kako im je obećano da će ta usluga biti dostupa zauvijek.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba