fakta.ba

Pogledajte jutarnje savjete koji će vam pomoći da se bolje osjećate tokom dana

Produktivnost osobe ovisi o njenim navikama. Jedna od najvažnijih navika…

Produktivnost osobe ovisi o njenim navikama. Jedna od najvažnijih navika je pametna jutarnja rutina. Način na koji započnemo jutro, određuje ostatak dana. Ove navike će nam poboljšati fizičko i emocionalno zdravlje, povećati samopouzdanje i produktivnost, pozitivno utjecati na odnose s ljudima te nas ispuniti unutrašnjim mirom.

Navike koje će vam poboljšati fizičko i emocionalno zdravlje:

Popijte čašu vode čim se probudite

Voda rehidrira vaše tijelo, pokreće vaš probavni sistem i čini da se stvari pokrenu. Ako usvojite ovu naviku, nakon nekog vremena ćete primijetiti pozitivne promjene kao što su čišća koža i bolja probava.

Još će bolji učinak imati voda u koju iscijedite limun ili stavite jednu kaščicu jabučnog ocata. Također, neka voda ne bude hladna.


Ne provjeravajte svoj e-mail ili telefon na najmanje sat vremena

Spavate s mobitelom pored glave i zgrabite ga čim ujutro otvorite oči? To nije dobra navika. Ako se odlučite oduprijeti iskušenju da provjerite svoj e-mail, Facebook ili Instagram barem sat vremena nakon buđenja, vidjet ćete da će vam um biti puno bistriji, fokusiraniji i sretniji.

Ako sebi kažete da idete samo na brzinu provjeriti mail, velika je mogućnost da ćete vrlo brzo biti uhvaćeni u mrežu neiscrpnih informacija i ‘zanimljivog i vrijednog’ sadržaja koji vam internet tako velikodušno nudi.

Tih sat vremena iskoristite za primjenjivanje niže navedenih savjeta ili ih iskoristite za meditaciju, jogu, kreativan rad ili čitanje neke smislene literature (ne dnevnih novina). Jutarnji mir je dragocijeno vrijeme za takve aktivnosti.

Sjetite se barem jedne stvari na kojoj ste zahvalni

Ova navika postavlja temelj pozitivnog svjetonazora za ostatak dana. Ako se sjetite tri ili pet stvari, još i bolje. Nemojte biti jedni od onih ljudi koji se ujutro bude ljuti jer nisu dobro spavali zato što je susjedov pas lajao ili zato što mu se dvogodišnji sin penjao na glavu cijelu noć, ili zato što mu je krevet bio neudoban. Zapamtite, zahvalnost donosi ljepotu.

Izađite van ili barem otvorite širom prozor i duboko udahnite

Ispunite pluća svježim zrakom. Izbacite iz sebe ustajali zrak koji se u vašim plućima nakupio tokom noći. Čak i ako je vani hladno. To traje samo 10 sekundi! To će vas podsjetiti da ste živi i da dišete.

Pokrenite svoje tijelo

Ne morate nužno imati iscrpljujući trening prije doručka, ali pokretanje vašeg tijela je izvrstan način da pokrenete i protok krvi te dovedete svoje tijelo u budno stanje. Protegnite se kao što to radi mačka ili napravite nekoliko sklekova, čučnjeva, vježbi za leđa, bilo šta. Ako ste dovoljno ‘slobodni’, možete upaliti i neku pjesmu te se rasplesati.

Uzmite vremena za zdrav doručak

Umjesto da posegnete za kutijom ušećerenih kukuruznih pahuljica, dajte svome tijelu ono što mu zaista treba. Zobena kaša ili možda svježi smoothie su neki od odličnih izbora. Zaista ne zahtijevaju puno vremena za pripremu, a dobrobiti su velike. Isprobajte. 

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba