fakta.ba

Da li je kokosovo mlijeko dobro za njegu kose?

Kokosovo mlijeko u sebi sadrži obilje hranljivih sastojak

Osim što brojnim jelima dodaje tako fini kremasti šmek, kokosovo mlijeko može da se koristi i za njegu suhe kože i oštećene kose.

Prema riječima stručnih dermatologa, kokosovo mlijeko u sebi sadrži obilje hranljivih sastojaka koji se vrlo efikasno bore sa problemom suhoće, promovišući zdravu kožu i nježnu kosu. Kokosovo mlijeko je prepuno vitamina C, E, B5, B6, B1 i B3, što ga dovodi na sam vrh aktivnih sastojaka za njegu ljepote.

Međutim, prije nego što vam otkrijemo kako ga možete koristiti, važno je da naglasimo da se kokosovo mlijeko razlikuje od kokosove vode. Prozirna tečnost koja se nalazi unutar kokosa je kokosova voda, a ona se pretvara u mlijeko kada se pomiješa sa masom samog kokosa.

ZAŠTO JE KOKOSOVO MLIJEKO DOBRO ZA VAŠU KOSU?

Jedna od glavnih komponenti kokosovog mlijeka je visoka koncentracija laurinske kiseline. Ova kiselina se pretvara u antivirusno i antibakterijsko jedinjenje koje je zdravo za kosu, ono koje jača kutikulu kose. Kutilkula funkcioniše slično kožnoj spoljašnjoj barijeri koja sprječava štetne materije da uđu pod kožu. Kada je oštećena, problemi se ispoljavaju u vidu izlomljene kose, suhe, bez volumena i sjaja.

KAKO NAPRAVITI KOKOSOVO MLIJEKO?

Za ovu aktivnost trebaće vam jedan zreli kokos. Prvo što treba da uradite jeste da zagrijete rernu na 250 stepeni Celzijusa. Potom probušite kokos sa strane na kojoj se nalaze tri male rupice i iscjedite vodu iz njega. Zatim kokos stavite na pleh za pečenje i pustite oko 20 min da se grije dok ne omekša. Nakon toga, izvadite ga i položite na dasku za sječenje. Teži dio ogleda se u dolaženju do mesa. U tu svrhu koristite čekić. Kada dođete do sredine, isjecite je na sitne komade i ubacite u blender, zajedno sa vodom koju ste sakupili ranije. Blendirajte sve dok se ne dobije ujednačena masa. Po završetku u drugu posudu sipajte 4 šoljice vrele vode i dodajte smjesu od kokosa. Ostavite da odstoji oko 45 min. Upravo ste dobili kokosovo mlijeko koje možete koristiti kad god poželite za njegu vaših pramenova.

Pratite nas
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Copyright © 2023 fakta.ba | Powered by fakta.ba